King Kong

1933

10
Recensie King Kong (1933)

De ambitieuze regisseur Carl Denham (Robert Armstrong) wil een film maken op een prehistorisch eiland. Daar aangekomen wordt zijn jonge ster Ann Darrow (Fay Wray) ontvoerd door de gigantische gorilla Kong!

King Kong is door op 4 maart 2017 beoordeeld met een 10 / 10.

King Kong is de voorvader van alle spektakelfilms. De belevenissen van de enorme gorilla waren voor het eerst te zien in maart 1933. De film van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack bevatte revolutionaire special-effects en fantastisch veel avontuur.   


King Kong werd geproduceerd vóór de introductie van de zogenaamde Hays Code, die filmmakers van 1934 tot 1968 voorzag van 'morele richtlijnen'. Hierdoor is de film verrassend gewelddadig. Talloze omstanders worden opgevreten, verpletterd en vertrapt. Wat tevens opvalt is dat King Kong nog altijd een behoorlijk tempo heeft. 

De hoogtepunten blijven echter de stop-motion creaties van Willis O'Brien. In een tijd waarin special-effects nog echt speciaal waren wekte hij niet alleen Kong tot leven, maar ook een indrukwekkende hoeveelheid prehistorische monsters.

Het zijn O'Briens vaardigheden die Kongs laatste momenten aan de top van The Empire State Building zo hartverscheurend maken. De relatie tussen Kong en Ann Darrow mag hier dan nog niet zo zijn uitgediept als in Peter Jacksons remake uit 2005, toch raakt de finale keer op keer de gevoelige snaar. Er is dan ook maar één King Kong en dat is het origineel. 

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van King Kong:

Pluspunten King Kong

Invloedrijke film, Revolutionaire special-effects, Ontroerend einde, Sterke rol voor Robert Armstrong, Regie Cooper en Schoedsack, Kong is een echt personage, Brutaliteit van de sterfscènes, Prachtige muziek van Max Steiner

Minpunten King Kong

Genderrollen zijn logischerwijs erg gedateerd

Nuttige recensie

24 / 26 personen vinden deze recensie van King Kong nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers