Independence Day

1996

7,5
Recensie Independence Day (1996)

Buitenaardse boosdoeners in enorme vliegende schotels vernietigen de grootste steden ter wereld. Om de mensheid van de afgrond te redden moeten de overlevenden hun verschillen opzij zetten.

Independence Day is door op 15 juni 2016 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Is Independence Day een onnozel popcornfestijn, gevuld met clichés en stereotiepe personages? Jazeker! Riekt de film dikwijls naar Amerikaans patriottisme? Ongetwijfeld! Lijkt het verhaal te zijn ontworpen om zoveel mogelijk geld binnen te harken? Absoluut!

Hoe kan het dan dat dit mengelmoesje zo geliefd is bij het grote publiek? Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk dat het simpele verhaal, de oppervlakkige personages en het iconische spektakel de film voor iedereen toegankelijk maakt.

Een alternatieve verklaring zie ik in het innemende optimisme van Independence Day. Het lijkt erop dat de hoopvolle toon vooral in de smaak is gevallen bij de generatie die opgroeide tijdens en na 9/11. Een generatie die behoefte had aan een bemoedigende kijk op de wereld en de medemens.

Deze nadruk op saamhorigheid lijkt een bewuste keuze te zijn van regisseur Roland Emmerich. Hij laat dan ook geen kans onbenut om zijn boodschap te onderlijnen. De keerzijde van zijn ogenschijnlijk simplistische verhaalvertelling is dat de film nooit veel kritische waardering heeft gekregen. Gelukkig neemt dat niet weg dat Independence Day nog altijd een heerlijke juichfilm is.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Independence Day:

Pluspunten Independence Day

Positieve boodschap, Iconische actiescènes, Prachtige speciale-effecten, Sympathieke cast, Fantastische muziek van David Arnold, Lichtzinnige toon, Spannende opbouw, O.a. het einde knipoogt naar The War of the Worlds (1953)

Minpunten Independence Day

Grote hoeveelheid aan Amerikaans jingoïsme, Soms te simpel

Nuttige recensie

36 / 36 personen vinden deze recensie van Independence Day nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series