His House (2020)

Recensie His House (2020)

His House recensie

Door Kurt Velghe op
Bol en Rial, een Soedanees koppel, ontvluchten hun land en verliezen onderweg hun dochter. In Engeland aangekomen, worden ze ondergebracht in een huis. Alleen blijkt dat ze niet alleen zijn in dat huis. Niet alleen hun overleden dochter laat zich af en toe zien, maar ook een andere, boosaardige entiteit.

His House werd begin dit jaar bijzonder goed onthaald op het Sundance Film Festival en dat is heel begrijpelijk. Netflix zag zijn kans, kocht de film en maakte er meteen een Netflix original van. Ze hebben al slechtere keuzes gemaakt. De grote verdienste van deze film is dat de makers het genre van de horrorfilm opentrekken en kaderen in een hedendaags verhaal over vluchtelingen en polarisatie. Vandaar ook de vergelijking met Jordan Peele (Get Out (2017) en Us (2019)).

Het koppel kan zijn geluk niet op als ze zien dat ze een groot (weliswaar vuil) huis toegewezen krijgen. De production design maakt er een grauwe, in blauwe tinten gedipte buurt van, bevolkt door vreemde figuren die de nieuwkomers eerder argwanend bekijken. Of lijkt dat alleen maar zo in het hoofd van de twee personages?

Het wordt nog vreemder als ze hun verdronken dochter beginnen te zien, vergezeld van een hele hoop andere verdronken vluchtelingen. Er komen geluiden uit de muur en in het donker lijkt het huis wel overbevolkt door de aanwezige ‘geesten’. Geesten die, zo blijkt toch, eigenlijk slechts een ‘verpersoonlijking’ zijn van de demonen van Bol en Rial. De film is bij momenten behoorlijk eng, maar weet ook zijn boodschap perfect over te brengen. Rassenhaat zit overal en dat maakt het er voor de talloze vluchtelingen die elders hun heil zoeken niet makkelijker op. De spanning wordt mooi opgebouwd, op een paar onnodige herhalingen na, en de film kent een bevredigende ontknoping. Zo zie je maar dat je niet altijd een gigantisch budget nodig hebt om een goeie film te maken.

Cast: Sope Dirisu Wunmi Mosaku Malaika Wakoli-Abigaba Matt Smith
Regie: Remi Weekes
Genre: Horror
Speelduur: 1:33 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van His House:

Pluspunten

Goede acteerprestaties, Spanningsopbouw, Intelligente horror, Goeie schrikmomenten, Bevredigende ontknoping

Minpunten

Onnodige herhalingen

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt His House met een 7 / 10.

7

His House is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7 / 10.

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van His House nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van His House
His House is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Horror
7
Recensie Malignant (2021)
6,5
Recensie Candyman (2021)
6,3
Recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)
7
Recensie Twilight Zone: The Movie (1983)
7
Recensie The Call (2020)
6
Recensie The Dark and the Wicked (2020)