Heat

1996

10
Recensie Heat (1996)

Neil McCauley is een gewiekste misdadiger/bankovervaller. Hij heeft een klein team waarmee hij de ene overval na de andere pleegt. Dat is echter zonder Vincent Hannah gerekend, een onvermoeibare politieman, een pitbull die zijn tanden in een zaak zet en niet meer loslaat. En dat is het begin van een kat- en muisspelletje zonder weerga.

Heat is door op 20 mei 2022 beoordeeld met een 10 / 10.

Dit is een masterclass in film maken, een film om duimen en vingers bij af te likken. Velen noemen dit ook de perfecte misdaadfilm en daar valt eigenlijk weinig tegen in te brengen. Het is het magnum opus van de getalenteerde filmmaker Michael Mann (Miami Vice (de film en de serie), Manhunter (1986), Collateral (2004) en The Insider (1999)). Eigenlijk niet te geloven dat deze film geen enkele Oscarnominatie kreeg.

Er valt dan ook niets aan te merken op deze film. We krijgen twee fantastische hoofdrolspelers die misschien wel allebei de rol van hun leven neerzetten. Mede dankzij het knappe scenario kijken we naar mensen van vlees en bloed, elk met hun demonen, elk met hun zwaktes en hun sterktes. De scène waarin ze samen een koffie gaan drinken, is een pareltje. Twee grootmeesters van de cinema voor het eerst tegenover elkaar in een film. Ook de andere rollen worden quasi perfect ingevuld door klasbakken als Jon Voight, Val Kilmer, Tom Sizemore en anderen.

‘Dit is een masterclass in film maken, een film om duimen en vingers bij af te likken.’

De centrale bankoverval is een voorbeeld van hoe je een shoot-out in beeld moet brengen. Bij momenten zou je zelf wegduiken uit angst dat je geraakt zou worden door een verdwaalde kogel. Vanaf dit moment tot het einde van de film is de spanning om te snijden als Hannah McCauley almaar dichter op de hielen zit. De spanning zakt pas weg bij het allerlaatste beeld van de film.

Mann zou Mann niet zijn als hij niet alles tot in de puntjes zou verzorgen. Luister maar naar de perfect passende muziek en het wondermooie gebruik van kleuren. Heat is een film waar alle puzzelstukken perfect op hun plaats vallen en die ondanks zijn speelduur geen minuut verveelt. Michael Mann is niet voor niets één van de meest getalenteerde regisseurs van zijn generatie.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Heat:

Pluspunten Heat

Michael Mann, Al Pacino, Robert De Niro, Rest van de cast, Scenario, De knap uitgewerkte personages, Laatste anderhalf uur, Shoot-out na de bankoverval, Scène waarin Pacino en De Niro een koffie gaan drinken, Soundtrack, Gebruik van kleuren, Masterclass in film maken

Minpunten Heat

-

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Heat nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series