Halloween [1978] (1978)

Recensie Halloween [1978] (1978)

Halloween [1978] recensie

Door Jordy Gomes op
Michael Myers keert op Halloween terug naar zijn geboorteplaats om de avond zuur te maken van Laurie (Jamie Lee Curtis) en haar vriendinnen. Zoals de tagline van de film stelt: The Night He Came Home!

John Carpenter’s Halloween is niks minder dan meesterlijk. Alle elementen komen samen in een trillende ervaring, één die voornamelijk door de simpliciteit zo goed werkt.

Carpenter’s directie is subliem, elk shot perfect doordacht. Neem alleen al de openingsscène door de ogen van een jonge Michael, de spanning grijpt meteen. Er is gekozen voor zo min mogelijk bloed, in plaats daarvan worden verschillende technieken gebruikt om de geweldige atmosfeer te creëren. Spelen met de diepgang van shots én het gebruik van licht zijn hier een prachtig voorbeeld van. Denk je aan Halloween, dan denk je aan de soundtrack. Deze is ontzettend simpel, maar tegelijk ook krachtig en onheilspellend. De muziek brengt zoveel met zich mee dat de film onmogelijk werkt zonder.

En het kwaad zelf: Michael Myers (hier nog bekend als The Shape), is angstaanjagend sluw. Een moordenaar met geduld en die geen woord zegt. Michael heeft geen gecompliceerd achtergrondverhaal nodig, hij moord omdat het kan. Zoals in de film gezegd wordt: een onnatuurlijke kracht, pure slechtheid.

Als laatste klapper heeft Halloween ook nog eens het perfecte (open) eind. Dit alles maakt Halloween een uniek pareltje binnen het genre.

Cast: Jamie Lee Curtis Donald Pleasence Nick Castle Tony Moran
Charles Cyphers Nancy Kyes P.J. Soles
Regie: John Carpenter
Genre: Horror Thriller
Speelduur: 1:31 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Halloween [1978]:

Pluspunten

Directie & muziek van Carpenter, Trage onheilspellende thriller, Jamie Lee Curtis, Killer Michael Myers, Geen standaard horror met veel bloed, Laat dingen aan verbeelding over, Bouwt zorgvuldig de sfeer op, Perfect open eind, Is de naam 'klassieker' meer dan waardig

Minpunten

Soms wat 'overdreven' in het acteerwerk

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Halloween [1978] met een 9 / 10.

9

Halloween [1978] is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

33 / 33 personen vinden deze recensie van Halloween [1978] nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Halloween [1978]
Filmklassieker Halloween [1978] door Jordy
Relevante films binnen het genre Horror
10
Recensie The Fly (1987)
8,5
Recensie The Curse of Frankenstein (1957)
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
0,5
Recensie Axe (1974)
6
Recensie Inferno [1980] (1980)