Gretel & Hansel (2020)

Recensie Gretel & Hansel (2020)

Gretel & Hansel recensie

Door Jordy Gomes op
Gretel (Sophia Lillis) en haar jongere broertje Hansel (Sam Leakey) dwalen met ontzettende honger door de bossen heen. Totdat ze het huisje tegenkomen van een mysterieuze oude vrouw (Alice Krige), die hun maar al te graag wil helpen.

Het bekende sprookje van Hans en Grietje is ontelbare keren vertaalt en herhaalt. Van generatie op generatie zal dit verhaal doorgegeven worden van ouder naar kind. Het idee om dit concept op zijn kop te gooien en hier een vleugje horror aan toe te voegen is welkom. Hoe anders behoud je dit na al die jaren nog aantrekkelijk en vernieuwend?


Recht in het midden en compleet in tweestrijd verlaat ik de zaal. Op filmtechnisch gebied wordt namelijk een bovengemiddelde horrorfilm afgeleverd, maar dit aspect wordt ondermijnd door een verhaal met weinig om armen en een gebrek aan karakter-ontwikkeling. Voor zijn korte speelduur kan de film langdradig aanvoelen en er mist een gevoel van urgentie. Ook het eind laat je leeg achter, een opbouw wat leidt naar een anti-climax.

Gretel & Hansel staat overeind dankzij het sterke productie-designwerk, iets wat bijdraagt aan de atmosfeer. Dat laatste wordt versterkt door het overzichtelijke camerawerk, wat op zijn beurt wordt ondersteunt door een akelige soundtrack. De jump-scares zijn gelukkig minimaal, maar dit wordt helaas niet vervangen voor angstaanjagende horror. Om deze redenen kan Gretel & Hansel (2020) het best omschreven worden als: gemiste potentie - de film. Het concept en al het talent achter de schermen staat als een huis, maar de uitvoering laat je evengoed hongerig achter.

Cast: Sophia Lillis Samuel Leakey Charles Babalola Alice Krige
Regie: Osgood Perkins
Genre: Horror Sprookje
Speelduur: 1:28 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Gretel & Hansel:

Pluspunten

Interessant concept, Sterke regie, camerawerk en productie-design, Acteerwerk van Sophia Lillis & Alice Krige, Aantal sfeervolle shots en momenten, Verrassend sterke soundtrack

Minpunten

Potentie voor het concept wordt niet helemaal ingelost, Acteerwerk van Sam Leakey, Langdradig voor zijn korte speelduur, Slap verhaal met weinig karakter-ontwikkeling, Anti-climax

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Gretel & Hansel met een 5 / 10.

5

Gretel & Hansel is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5 / 10.

Nuttige recensie

10 / 10 personen vinden deze recensie van Gretel & Hansel nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Gretel & Hansel
Relevante films binnen het genre Horror
9,8
Recensie Alien (1979)
5,8
Recensie Antebellum (2020)
4,8
Recensie The New Mutants (2020)
5,5
Recensie The Babysitter: Killer Queen (2020)
6
Recensie Relic (2020)
4,5
Recensie The Rental (2020)