Gremlins

1984

8,5
Recensie Gremlins (1984)

Billy Peltzer (Zach Galligan) krijgt een vreemd nieuw huisdier voor Kerstmis. Om het beestje goed te verzorgen moet hij rekening houden met drie regels: maak hem nooit nat, stel hem niet bloot aan zonlicht én geef hem geen eten na middernacht.

Gremlins is door op 25 december 2016 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Gremlins is de ultieme anti-kerstfilm. De film werd geproduceerd door Steven Spielberg en gebaseerd op een luguber script van Chris Columbus. De verhaallijn rondom de schattige Gizmo en zijn plaagzieke nazaten werd een stuk luchtiger dankzij de bijdrage van regisseur Joe Dante. Toen hij zag hoe grappig de beestjes konden zijn transformeerde zijn film in een horrorkomedie.

Zodoende gedragen de gremlins zich meer als een bende doorgeslagen tieners, dan bloeddorstige monsters. De regie is net zo duivels als deze groene filmsterren. Joe Dante doet er alles aan om je dat heilzame kerstgevoel te geven, om het daarna met zichtbaar plezier de nek om te draaien. De film wisselt moeiteloos tussen humor en horror. Een prestatie die moeilijker is dan het lijkt.

Ondanks deze zwartgalligheid heeft Gremlins toch een zacht randje. De aanwezigheid van de knuffelbare Gizmo, sympathieke menselijke personages en de gezellige kerstsetting dragen bij aan een verrassend warme sfeer. Daarnaast voorziet componist Jerry Goldsmith de film van een buitengewoon aanstekelijke soundtrack. Dus houd je van een beetje duisternis tijdens de kerstdagen? Dan is Gremlins een uitstekende keuze!

Te zien op HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Gremlins:

Pluspunten Gremlins

Zwartgallige humor, Heerlijke chaos, Slapstick, Muziek van Jerry Goldsmith, Speciale effecten, Leuke bijrollen voor Dick Miller, Hoyt Axton en Polly Holliday, Referenties naar andere films waaronder de kerstklassieker It's A Wonderful Life (1946)

Minpunten Gremlins

-

Nuttige recensie

28 / 28 personen vinden deze recensie van Gremlins nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere horrorfilms en -series