Godzilla vs Kong (2021)

Recensie Godzilla vs Kong (2021)

Godzilla vs Kong recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer King Kong wordt ingezet om een mysterieuze energiebron te vinden trekt zijn aanwezigheid de aandacht van Godzilla. Het is een kwestie van tijd voordat deze twee giganten de strijd met elkaar aangaan.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het zover. Na Godzilla (2014), Kong: Skull Island (2017) en Godzilla II: King of the Monsters (2019) zijn we nu aanbeland bij Godzilla vs. Kong; het beoogde kroonjuweel in het MonsterVerse van Warner Bros. en Legendary Pictures. Dit is niet de eerste keer dat de twee filmiconen elkaar tegen het lijf lopen. In 1962 was er al de Japanse 'mannen in rubberen pakken'-epos King Kong vs. Godzilla (1962).


Het niveau ligt tegenwoordig een standje hoger. Voor Godzilla vs. Kong is een klein leger aan computerkunstenaars opgetrommeld om de titanen tot leven te wekken. Het resultaat is adembenemend. Net als in de voorgaande MonsterVerse-films hebben de filmmakers een goed oog voor schaal en actie, waardoor de manier waarop deze gigantische wezens zich voortbewegen niet alleen geloofwaardig, maar ook spectaculair blijft. 

Net zoals zijn voorgangers heeft deze film weinig tijd voor de menselijke personages. Buiten de meest geringe motivaties doet de film zich nauwelijks moeite om hen van diepte te voorzien. In plaats daarvan stort de film zich op de twee monsters. Beiden worden ditmaal voorzien van veel meer expressiviteit dan voorheen. Zo betrappen we zelfs het opperreptiel Godzilla op een triomfantelijke grijns tijdens een van zijn worstelpartijen. 

Om de kijker toch te voorzien van een emotioneel anker wordt Kong ingezet als hoofdpersonage. Zijn band met het dove meisje Jia (Kaylee Hottle) is enorm cliché, maar het zorgt wel voor een paar broodnodige rustmomenten in een film die barst van de oorverdovende actie. Het zijn ook de enige momenten waarin de toon van Godzilla vs. Kong overeenkomt met het sobere Godzilla (2014); de eerste film in dit gedeelde universum. 

Het plot is een geval apart. De filmmakers hebben hun best gedaan om de gebeurtenissen te voorzien van enige logische samenhang, maar laten we wel wezen: het gaat om de knokpartijen. Daarom verzinnen de filmmaker allerlei lollige quatsch om de twee monsters met elkaar in conflict te krijgen: van een holle aarde tot een eeuwenoude vedette tussen de voorvaderen van Kong en Godzilla. Niets is te gek.

Gelukkig raast de film met zo'n hoog tempo door de expositiescènes dat het haast onmogelijk is om afgeleid te raken door ongeloofwaardige details. Voordat je tijd hebt om na te denken over de werking van een lift die je in een mum van tijd naar de andere kant van de wereld transporteert krijg je alweer een spectaculair monstergevecht voorgeschoteld. Gelukkig draagt dit kinderlijke plot bij aan de pret. 

Kortom, Godzilla vs. Kong is goed voor een kleine twee uur schaamteloos vermaak. Dit maakt het juist zo zuur dat de film de Nederlandse bioscopen vooralsnog moet overslaan, want deze twee iconen verdienen een duel voor een voltallig publiek. Laten we in ieder geval hopen dat Godzilla en King Kong binnenkort de definitieve terugkeer van popcornvermaak in de bios mogen inluiden, want wat hebben we het gemist.  

Cast: Alexander Skarsgård Millie Bobby Brown Kyle Chandler Eiza González
Shun Oguri Rebecca Hall Brian Tyree Henry Julian Dennison
Demián Bichir
Regie: Adam Wingard
Genre: Actie Fantasie
Speelduur: 1:53 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Godzilla vs Kong:

Pluspunten

Prachtige effecten, Iconische filmmonsters, Memorabele gevechten, Kraakheldere actie, Humor, Lollig plot, Lekker kort, De monsters beschikken over meer expressiviteit

Minpunten

Oninteressante muziek van Tom Holkenborg, De menselijke personages zijn van karton

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Godzilla vs Kong met een 7,5 / 10.

7,5

Godzilla vs Kong is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,8 / 10.

Nuttige recensie

12 / 19 personen vinden deze recensie van Godzilla vs Kong nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Godzilla vs Kong
Relevante films binnen het genre Actie
8,5
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)