Godzilla vs Kong

2021

6
Recensie Godzilla vs Kong (2021)

Onderzoekers proberen een energiebron te lokaliseren en gebruiken King Kong om de weg te wijzen. Dit en andere mysterieuze gebeurtenissen trekt de aandacht van Godzilla, waardoor een gevecht tussen de twee Titanen onvermijdbaar is.

Godzilla vs Kong is door op 1 juli 2021 beoordeeld met een 6 / 10.

Zowel Godzilla als King Kong zijn al tientallen jaren te zien op het witte doek in verschillende verfilmingen. De twee Titanen hebben het al eerder tegen elkaar opgenomen in de jaren '60 - toen waren de technieken echter beperkt en werden de monsters tot leven gebracht met rubberen pakken. Een moderne update was daarom noodzakelijk. Het zogenaamde 'Monsterverse' werd zorgvuldig opgebouwd met de eerste Godzilla (2014), waarnaar Kong: Skull Island (2017) & Godzilla: King of the Monsters (2019) volgden. Het zijn misschien wel de twee meest bekende monsters uit de filmgeschiedenis en ze gaan in Godzilla vs Kong (2021) met elkaar op de vuist voor jou entertainment.


Een middenweg vinden met dit soort films blijft een lastig pakket. Zo kreeg Godzilla (2014) kritiek voor het te weinig in beeld brengen van het titulaire monster, ondanks dat de film zelf prima in elkaar zat. Het contrast hiervan zagen we in King of the Monsters, waarin naar mijn mening teveel inhoudsloze actiescènes voorbijkwamen. Hierdoor was je tegen het eind compleet uitgeput en uitgekeken op de chaotische gevechten. Gelukkig weet Godzilla vs Kong de juiste balans wel te vinden. De twee Titanen nemen het maar liefst drie keer tegen elkaar op, inclusief het laatste gevecht in de climax. Een prima afweging dat ervoor zorgt dat hun strijd tegen elkaar ook nog een beetje speciaal blijft aanvoelen.

Wederom is het menselijke aspect de films' grootste valkuil. De 'personages' hierin zijn van karton en je zal niemands naam kunnen onthouden, zo weinig krijgen ze te doen. Ze functioneren alleen om de twee monsters te vervoeren en naar elkaar toe te brengen voor de strijd. Het stompzinnige script (met veel flauwe humor dat totaal niet aankomt) zorgt ervoor dat de film telkens flink in kwaliteit daalt zodra we van de monsters afwijken. Ik snap dat Godzilla vs Kong zichzelf niet serieus neemt en je hier komt om de twee op de vuist te zien gaan, maar een beetje moeite doen voor een samenhangend plot mag toch wel een vereiste zijn? Dit is bijna hetzelfde domme, hersenloze vermaak als de onzinnige films in de Fast & Furious franchise, maar ditmaal dan met monsters. 

Desondanks kunnen we er niet omheen dat Godzilla vs Kong (2021) een tikkeltje vermaak kan bieden. De twee titelmonsters worden prachtig tot leven gebracht met indrukwekkende CGI en het is voornamelijk Kong die hier straalt als het sympathieke aanknopingspunt van de film. Zet je brein uit en je kan op ze minst genieten van de goed in beeld gebrachte knokpartijen.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Godzilla vs Kong:

Pluspunten Godzilla vs Kong

King Kong & Godzilla prachtig tot leven gewekt met indrukwekkende CGI, Toevoeging van een jong doof meisje, Gave gevechten tussen de Titanen, Climax-gevecht is top, Kong gebruiken als sympathiek personage, Dom hersenloos vermaak*

Minpunten Godzilla vs Kong

Dom hersenloos vermaak*, Godzilla krijgt inhoudelijk gezien een stuk minder te doen dan Kong, Oninteressante menselijke personages, Flauwe humor dat vrijwel nooit aankomt, Eentonige bombastische muziek, Stompzinnig script dat nergens op slaat

Nuttige recensie

25 / 26 personen vinden deze recensie van Godzilla vs Kong nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series