Firestarter

2022

5,5
Recensie Firestarter (2022)

Als Charlie boos wordt kan ze dingen in vuur en vlam zetten. Samen met haar vader slaan ze op de vlucht voor een kwaadaardige organisatie.

Firestarter is door op 18 mei 2022 beoordeeld met een 5,5 / 10.

Stephen King is een naam die synoniem staat voor eigenaardige verhalen. De bekende horror-boekenschrijver maakt indruk met unieke concepten die mij aanspreken, zoals IT (2017) of Pet Sematary (2019). Desondanks schommelen verfilmingen van zijn werk nogal in kwaliteit. Daarom ben ik altijd terughoudend nieuwsgierig wanneer er een nieuwe adaptatie verschijnt, zoals in dit geval Firestarter.

Het komt als geen verrassing, maar dit verhaal sprak mij aan. Een jong meisje dat kampt met een innerlijke kracht waardoor ze dingen in vuur en vlam kan zetten. Haar ouders in de film hebben ook ieder een eigen 'gave', die ze kregen na verschillende experimenten. Dit heeft veel weg van het superhelden genre en hier wordt zelfs een opmerking over gemaakt in de film. Charlie moet haar krachten ontwikkelen, wat niet gaat zonder slag of stoot. De vurige uitbarstingen die hieruit ontstaan zijn visueel goed weergegeven, evenals de effecten met betrekking tot de verbrande verwondingen.

‘Deze nieuwe Stephen King adaptatie is geen complete domper, maar memorabel wordt het ook nooit.’

Het plot is echter te simpel. Vader en dochter moeten vluchten en worden achternagezeten door een soort huurmoordenaar. Dit creëert redelijke actiescènes, maar met een korte speelduur van negentig minuten kon deze tijd misschien beter besteed worden. De relaties, interacties en het algemene verhaal blijven onderontwikkeld. Hierdoor wordt Firestarter nooit meer dan redelijk kijkvoer.

Het acteerwerk van Zac Efron en Ryan Kiera Armstrong zorgen er samen met de soundtrack van John Carpenter voor dat Firestarter overeind blijft staan. Het concept is interessant, wat vaak het geval is bij Stephen Kings werk. Helaas komt de vertaling naar film niet lekker over; er mist urgentie, diepgang en het eind is ontzettend abrupt. Firestarter is geen complete domper, maar memorabel wordt het ook nooit.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Firestarter:

Pluspunten Firestarter

Interessant Stephen King concept, Acteerwerk van Zac Efron en Ryan Kiera Armstrong, De krachten van Charlie worden goed weergegeven, Effecten voor de verbrandingen, Soundtrack van John Carpenter

Minpunten Firestarter

Vanwege de korte speelduur ontbreekt de diepgang, Niet zo memorabel, beetje een makkelijk en abrupt eind

Nuttige recensie

15 / 16 personen vinden deze recensie van Firestarter nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere horrorfilms en -series