Fantasia

1940

8
Recensie Fantasia (1940)

Walt Disney presenteert een samenvoeging van acht korte animatiefilms ondersteunt door klassieke muziekstukken - onder leiding van componist Leopold Stokowski.

Fantasia is door op 13 november 2020 beoordeeld met een 8 / 10.

Met Snow White and the Seven Dwarfs (1937) was Walt Disney verantwoordelijk voor het uitbrengen van de eerste volledige speelfilm met behulp van animatie. Deze mijlpaal en het grote succes wat zou volgen maakte Disney nieuwsgierig om uit te breken naar andere aspecten binnen het genre. Met hun derde animatiefilm wilde het bedrijf zich volledig richten op het creëren van een kunstwerk. Hierin zijn ze naar mijn mening geslaagd.

Fantasia is geen betoverend sprookje en bevat geen doorlopend plot, maar toont acht verschillende (korte) animatiefilms die zijn ondersteunt door klassieke muziekstukken om zo een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen. Dit jaar mogen we het tachtig-jarige jubileum van de film vieren.

‘Dankzij de tijdloze muziekstukken en visueel-prachtige animaties weet 'Fantasia' zelfs na tachtig jaar nog de fantasie te stimuleren van menig mens.’

Persoonlijk zijn er twijfels of kinderen vandaag de dag nog de volledige twee uur hun aandacht erbij kunnen houden, gezien er geen standaard verhaal ten pas komt. Walt Disney heeft ook toegeven dat dit een passie-project was voor hemzelf, voornamelijk gericht op volwassenen en kunstliefhebbers.

De handgetekende animatie is buitengewoon mooi. Felle kleuren, abstracte vormgevingen en iconische beelden (zoals Mickey Mouse met zijn tovenaarshoed of de demon Chernabog in Night on Bald Mountain) dragen bij aan dit kunstwerk. Alsof schilderijen voor je ogen tot leven komen en beginnen te dansen/bewegen op klassieke muziek.

Walt Disney mag tevreden zijn dat hij dit risico durfde te nemen in 1940. Dit is nog steeds één van de meest innovatieve en creatieve films uit de Disney catalogus. Dankzij de tijdloze muziekstukken en visueel-prachtige animaties weet 'Fantasia' zelfs na tachtig jaar nog de fantasie te stimuleren van menig mens.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Fantasia:

Pluspunten Fantasia

Een grote gok van Walt Disney, Gericht op volwassenen en kunstliefhebbers i.p.v. kinderen, Prachtige handgetekende animatie die de klassieke muziekstukken ondersteunen, Innovatief en creatief, Iconische Mickey Mouse als tovenaar in The Sorcerer's Apprentice, Vormgeving en thema van The Night on Bald Mountain, Ontstaan van de Aarde in Rite of Spring

Minpunten Fantasia

Zal waarschijnlijk niet (de volledige twee uur) de aandacht kunnen vasthouden van kinderen

Nuttige recensie

52 / 52 personen vinden deze recensie van Fantasia nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series