Fantasia (1940)

Recensie Fantasia (1940)

Fantasia recensie

Door Jordy Gomes op
Walt Disney presenteert een samenvoeging van acht korte animatiefilms ondersteunt door klassieke muziekstukken - onder leiding van componist Leopold Stokowski.

Met Snow White and the Seven Dwarfs (1937) was Walt Disney verantwoordelijk voor het uitbrengen van de eerste volledige speelfilm met behulp van animatie. Deze mijlpaal en het grote succes wat zou volgen maakte Disney nieuwsgierig om uit te breken naar andere aspecten binnen het genre. Met hun derde animatiefilm wilde het bedrijf zich volledig richten op het creëren van een kunstwerk. Hierin zijn ze naar mijn mening geslaagd.


Fantasia (1940) is geen betoverend sprookje en bevat geen doorlopend plot, maar toont acht verschillende (korte) animatiefilms die zijn ondersteunt door klassieke muziekstukken om zo een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen. Dit jaar mogen we het tachtig-jarige jubileum van de film vieren.

Persoonlijk zijn er twijfels of kinderen vandaag de dag nog de volledige twee uur hun aandacht erbij kunnen houden, gezien er geen standaard verhaal ten pas komt. Walt Disney heeft ook toegeven dat dit een passie-project was voor hemzelf, voornamelijk gericht op volwassenen en kunstliefhebbers. 

De handgetekende animatie is buitengewoon mooi. Felle kleuren, abstracte vormgevingen en iconische beelden (zoals Mickey Mouse met zijn tovenaarshoed of de demon Chernabog in Night on Bald Mountain) dragen bij aan dit kunstwerk. Alsof schilderijen voor je ogen tot leven komen en beginnen te dansen/bewegen op klassieke muziek. 

Walt Disney mag tevreden zijn dat hij dit risico durfde te nemen in 1940. Dit is nog steeds één van de meest innovatieve en creatieve films uit de Disney catalogus. Dankzij de tijdloze muziekstukken en visueel-prachtige animaties weet 'Fantasia' zelfs na tachtig jaar nog de fantasie te stimuleren van menig mens.

Cast: Leopold Stokowski Deems Taylor
Regie: Joe Grant Dick Huemer Ben Sharpsteen
Genre: Animatie Muziek Klassieker
Speelduur: 2:05 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Fantasia:

Pluspunten

Een grote gok van Walt Disney, Gericht op volwassenen en kunstliefhebbers i.p.v. kinderen, Prachtige handgetekende animatie die de klassieke muziekstukken ondersteunen, Innovatief en creatief, Iconische Mickey Mouse als tovenaar in The Sorcerer's Apprentice, Vormgeving en thema van The Night on Bald Mountain, Ontstaan van de Aarde in Rite of Spring

Minpunten

Zal waarschijnlijk niet (de volledige twee uur) de aandacht kunnen vasthouden van kinderen

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Fantasia met een 8 / 10.

8

Fantasia is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

50 / 50 personen vinden deze recensie van Fantasia nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Fantasia
Filmklassieker Fantasia door Jordy
Relevante films binnen het genre Animatie
5
Recensie Tom & Jerry (2021)
7,5
Recensie Raya and the Last Dragon (2021)
8
Recensie The Mitchells vs the Machines  (2021)
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
8,8
Recensie Soul (2020)
5,5
Recensie The Spongebob Movie: Sponge on the Run (2020)