F for Fake (1976)

Recensie F for Fake (1976)

F for Fake recensie

Door Vince Christiaans op
In deze vrije documentaire richt Orson Welles zich op de Hongaarse kunstvervalser Elmyr de Hory en de Amerikaanse auteur Clifford Irving, die een fictieve autobiografie schreef van Howard Hughes. Via hun verhalen onderzoekt Welles de betekenis van bedrog en het belang van authenticiteit.

F For Fake is de laatste speelfilm die regisseur Orson Welles voltooide voor zijn dood in 1985. Tegenwoordig wordt deze vrije documentaire gezien als één van zijn beste werken. Dat was anders in 1975. De recensenten van toen vonden F For Fake vooral verwarrend en chaotisch.

Dit kwam met name door Welles’ vernieuwende montagetechnieken. Deze snelle beeld- en stijlwisselingen zijn haast niet meer weg te denken uit de hedendaagse blockbusters. De montage van F For Fake mag dan ook gezien worden als een voorloper van de technieken die later zo populair werden door de televisiezender MTV.

De inhoud van de film richt zich op bedrog en authenticiteit. Dit klinkt misschien gortdroog, maar de manier waarop Welles zijn licht op deze onderwerpen laat schijnen is fascinerend. Zowel voor als achter de camera gebruikt hij zijn vaardigheden als filmmaker en flamboyante showman om een hypnotiserend werkstuk te creëren.


Voor de eenzame filmliefhebber die nog niets van Orson Welles gezien heeft is F For Fake een uitstekende introductie. Deze onvervalste klassieker gunt ons een opmerkelijke en eerlijke kijk in de geest van één van de meest getalenteerde cineasten in de wereldgeschiedenis. 

Cast: Orson Welles Oja Kodar Joseph Cotten Elmyr de Hory
Clifford Irving François Reichenbach Gary Graver
Regie: Orson Welles
Genre: Drama
Speelduur: 1:29 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van F for Fake:

Pluspunten

Unieke montagetechnieken, Vlot, Humoristisch, Hypnotiserend, Welles vertelt over zijn War of the Worlds radio hoax uit 1938, Gebruikt beeldmateriaal uit Earth VS The Flying Saucers

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt F for Fake met een 9 / 10.

9

F for Fake is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

32 / 32 personen vinden deze recensie van F for Fake nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van F for Fake
Filmklassieker F for Fake door Vince
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie The Great Dictator (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
5,5
Recensie State Funeral (2021)
7,5
Recensie Das Mädchen und die Spinne (2021)