Ed Wood (1994)

Recensie Ed Wood (1994)

Ed Wood recensie

Door Vince Christiaans op
Ed Wood (Johnny Depp) is een jonge en ambitieuze filmregisseur. Hij mist alleen één ding: talent. Toch laat hij zich er niet van weerhouden om films te maken, vooral niet als hij bevriend raakt met de gevallen filmster Bela Lugosi (Martin Landau).

Een gebrek aan talent, gezond verstand of vaardigheden hoeft niemand ervan te weerhouden een filmmaker te worden. Dat hebben veel regisseurs door de jaren heen bewezen, maar in het bijzonder Edward D. Wood Jr. Meerdere van zijn titels verschijnen tot de dag van vandaag in de lijstjes van slechtste B-films ooit gemaakt. 


Tim Burton brengt met Ed Wood een liefdevolle ode aan de man die verantwoordelijk is voor cinematische blamages, zoals Glen or Glenda (1953), Bride of the Monster (1955) en Plan 9 From Outer Space (1959). Wood wordt door Johnny Depp gespeeld als een innemende excentriekeling, wiens weergaloze optimisme niet alleen zijn merkwaardige cast en crew aansteekt, maar ook de kijker. 

Burton legt de nadruk dan ook op Woods enthousiasme voor filmmaken, waardoor zijn onbeholpenheid vooral vertederend i.p.v. vernederend wordt. De film verliest de tragedie aan het hart van dit verhaal echter niet uit het oog. Dit komt vooral naar voren in Woods vriendschap met Bela Lugosi, die evolueert van kinderlijke bewondering naar acceptatie van de gebroken man achter Dracula. Het maakt Ed Wood tot een ontroerende lofzang aan de buitenbeentjes van de filmindustrie.

Cast: Johnny Depp Martin Landau Sarah Jessica Parker Patricia Arquette
Jeffrey Jones Bill Murray George Steele
Regie: Tim Burton
Genre: Klassieker Drama Komedie
Speelduur: 2:06 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Ed Wood:

Pluspunten

Sterke acteerprestaties van Depp en Landau, Cinematografie, Vertederende humor, Oprechte emotie, Liefde voor film, Leuke kijk achter de schermen van oude B-films, Kleurrijke cast

Minpunten

Een beetje langdradig

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Ed Wood met een 8,5 / 10.

8,5

Ed Wood is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

14 / 18 personen vinden deze recensie van Ed Wood nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Ed Wood
Filmklassieker Ed Wood door Vince
Relevante films binnen het genre Klassieker
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
8
Recensie Cash On Demand (1961)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)
8
Recensie Fantasia (1940)
7,5
Recensie Star Trek: First Contact (1996)