Downsizing (2018)

Recensie Downsizing (2018)

Downsizing recensie

Door Jordy Gomes op
Wanneer er een techniek ontstaat die het mogelijk maakt om te krimpen, lijkt dit het ideale leven voor Paul Safranek (Matt Damon). Maar wat zijn de gevolgen?

Downsizing bevat een interessant concept waar een hoop mee gedaan kan worden. Helaas weet de film dit concept nooit op de juiste manier te benuttigen en valt het hele idee naar de achtergrond. Wat we krijgen voorgeschoteld is een film die niet weet welk verhaal het wil vertellen. Een verhaal over 'Downsizing' met sociaal commentaar, een liefdesverhaal, of een nonchalante komedie.


Het concept van Downsizing wordt sterk ge├»ntroduceerd, maar na de eerste helft lijkt het idee bijna te verdwijnen. Wanneer de focus specifiek op de 'kleine' wereld' ligt, valt het effect weg. Op een enkel object na (zoals een enorme roos) heb je nooit het idee alsof je kijkt naar een verkleinde wereld. Wat ervoor zorgt dat Downsizing in de tweede helft een redelijke sleur wordt om doorheen te komen. Wat blijft er over? Een liefdesverhaal met komedie die vaak de plank misslaat. Met als enige lichtpuntje Christoph Waltz. Als energieke buurman brengt hij genoeg hilarische momenten met zich mee om de film te redden. 

Uiteindelijk is Downsizing teleurstellend. Met deze cast en het interessante concept had dit anders moeten uitpakken. Een goed idee met een matige uitvoering.

Cast: Matt Damon Kirsten Wiig Christoph Waltz Neil Patrick Harris
Jason Sudeikis Hong Chau
Regie: Alexander Payne
Genre: Komedie Drama
Speelduur: 2:15 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Downsizing:

Pluspunten

Interessant concept, Opzet, Bevat in het begin wat sociale satire, Aanwezigheid en humor van Christoph Waltz, Hong Chau als Ngoc Lan Tran, Hier en daar een leuke grap

Minpunten

Concept wordt naar de achtergrond verplaatst, Idee├źn waar niks mee wordt gedaan, Lange speelduur, Tempo ligt laag, Humor dat niet aankomt, Afwezigheid Kristen Wiig, Abrupt einde

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Downsizing met een 5 / 10.

5

Downsizing is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 5 / 10.

Nuttige recensie

18 / 20 personen vinden deze recensie van Downsizing nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Downsizing
Relevante films binnen het genre Komedie
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)