Dode Hoek (2017)

Recensie Dode Hoek (2017)

Dode Hoek recensie

Door Kurt Velghe op
Antwerpse extreemrechtse politiecommissaris Jan Verbeeck stopt ermee en gaat in de politiek, bij de extreemrechtse partij VDV. De avond van zijn afscheid doen ze echter nog een laatste inval bij een drugsbende. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die Verbeek naar de rand van de afgrond sleuren.

Extreemrechts krijgt een veeg uit de pan in deze knap gemaakte politiethriller van Nabil Ben Yadir. Van Den Begin laat, na King of the Belgians (2016), een heel andere kant zien van zijn veelzijdigheid als acteur. De zelfverzekerde, vastberaden politiecommissaris van het begin gaat meer en meer aan zichzelf en zijn waarden twijfelen naarmate het drama zich ontrolt.

Ben Yadir brengt zijn film overzichtelijk en sfeervol in beeld. Met dank ook aan DOP Robrecht Heyvaert die af en toe kiest voor ongewone, maar wel heel interessante camerastandpunten (tijdens een shootout zien we enkel de lichtflitsen door de ramen van het huis, een vuistgevecht zien we vanuit de koffer van een auto, enz.).

Het helpt ook dat de nevenpersonages gespeeld worden door goede acteurs, zoals Decleir, Becquart en Delnaet. Een extra pluim gaat toch naar Soufiane Chilah als verbitterde allochtone flik die heen en weer geflikkerd wordt tussen zijn liefde voor het korps en zijn roots. Het einde van de film legt het er wellicht te vingerdik op, maar voor de rest is dit een uiterst vakkundig en degelijk gemaakte Vlaamse politiethriller.

Cast: Peter van den Begin Soufiane Chilah Jan Decleir David Murgia
Ruth Becquart Jurgen Delnaet
Regie: Nabil Ben Yadir
Genre: Actie Misdaad
Speelduur: 1:45 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Dode Hoek:

Pluspunten

Acteerprestaties van vooral Van den Begin en Chilah, Ongewone camerastandpunten, Sfeervolle belichting, Bevreemdende soundscape

Minpunten

Het einde had subtieler gemogen, (Te) zwart-wit benadering van extreemrechtse drijfveren

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Dode Hoek met een 7 / 10.

7

Dode Hoek is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7 / 10.

Nuttige recensie

0 / 1 personen vinden deze recensie van Dode Hoek nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Dode Hoek
Relevante films binnen het genre Actie
8,5
Recensie Just 6.5 (2020)
5
Recensie Mulan (remake) (2020)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)
8
Recensie Tenet (2020)
5,3
Recensie Project Power (2020)