Chappie

2015

8
Recensie Chappie (2015)

Chappie is een politierobot zonder geweten. Als een ingenieur een test met hem gaat uitvoeren trekt dit ook criminelen aan, zonder al te goede bedoelingen.

Chappie is door op 5 maart 2015 beoordeeld met een 8 / 10.

De filmtitel is misschien niet helemaal lekker gekozen, maar wordt in het verhaal in een vroeg stadium onderbouwd. Het zachte karakter wat de filmtitel bij je oproept maakt vervolgens snel plaats voor keiharde actie. Al verdwijnt het zachte karakter niet volledig, daar zorgt Chappie voor. Je leeft met hem mee, je hebt op een gegeven moment niet meer het idee dat je te maken hebt met een niet-menselijk wezen - een wezen mét menselijke eigenschappen.

‘Je hebt op een gegeven moment niet meer het idee dat je te maken hebt met een niet-menselijk wezen.’

Die Antwoord - een rapgroep uit Kaapstad - zou als acteursduo in ieder willekeurige film de plank volledig misslaan, maar in Chappie passen ze perfect. Ze zijn 'gewoon' zichzelf, tot aan roze uzi's toe. Het werkt, al passen ze natuurlijk ook binnen de Zuid-Afrikaanse sfeer.

De finale is dubbel genieten: een eindbaas gevecht welke recht doet aan de film. Maar daarbovenop nog een mega twist zoals we eerder zagen van regisseur Neill Blomkamp in District 9 (2009). Ben je enthousiast over laatstgenoemde film, en over Elysium (2013), dan is Chappie een aanrader - hij hoort in dit rijtje thuis.

Te zien op Netflix, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Chappie:

Pluspunten Chappie

Eindbaas, Sfeer, Actie, Die Antwoord, Humor, Opvoeden van Chappie, Twist

Minpunten Chappie

-

Nuttige recensie

8 / 9 personen vinden deze recensie van Chappie nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series