Captives

2022

6
Recensie Captives (2022)

De communistische geheime politie verschijnt aan de deur van een gewoon gezin, maar in plaats van ze te deporteren, trekken de agenten in en sluiten ze de bewoners op in hun eigen huis.

Captives is door op 25 maart 2022 beoordeeld met een 6 / 10.

Captives is een Hongaarse tv-film uit 2019 die drie jaar later - na een paar film festivals - de weg heeft gevonden richting de Nederlandse bioscopen.

‘Bevat een bepaalde nonchalante vibe die tot op zeker hoogte goed werkt.’

De film begint grappig en vlot en bevat een bepaalde nonchalante vibe die tot op zeker hoogte goed werkt. De productie is uitstekend, de toon luchtig, de setting aantrekkelijk en het acteerwerk voldoende.
Maar dan het verhaal. De periode en locatie (1951 in Budapest, Hongarije) is interessant; de geheime dienst tijdens het communistische Rákosi-bewind is ook boeiend; en het onderwerp doorbell dread (deurbel vrees) wil je graag ervaren in deze film. Het verhaal eromheen is echter maar flinterdun. Voor een onduidelijke en uitzichtloze situatie ondergaat iedereen de opsluiting zonder klagen. Alleen hoofdrolspeelster Sára heeft een paar korte conflicten. Hoewel je het zou verwachten bevat Captives nauwelijks geheimen, leugens, paranoia of achterdocht.

De film valt veel in herhaling. Iedere bezoeker wordt een gast, maar vaak zonder toegevoegde waarde anders dan opvulling in het krappe appartement. Het mysterie blijft hangen en komt nauwelijks een stap verder. Dan zit er één kleine verrassende wending in het verhaal en wordt het mysterie plotsklaps opgelost. Hoe nu verder is nog wel de vraag, maar ook dat is in een paar minuten opgeklaard. Hoewel de hele opsluiting vijf dagen heeft geduurd is het verhaal in één zin te vertellen. Dat zou echter een flauwe spoiler zijn, een hele kleine weliswaar.

Te zien op Picl

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Captives:

Pluspunten Captives

Begint grappig en vlot, Nonchalante vibe, Productie, Luchtige toon, Posterontwerp

Minpunten Captives

Flinterdun verhaal, Het vertellen niet waard(?), Maar een paar conflicten, Nauwelijks geheimen, leugens, paranoia of achterdocht, Valt veel in herhaling

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Captives nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies