Blade Runner

1982

8,5
Recensie Blade Runner (1982)

Onder leiding van het geavanceerde model Roy Batty (Rutger Hauer) probeert een groep gewelddadige androïden een einde te maken aan hun onderdrukking. De voormalige politieagent Rick Deckard (Harrison Ford) wordt ingeschakeld om hen onschadelijk te maken.

Blade Runner is door op 13 september 2017 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Blade Runner heeft een lange en ingewikkelde geschiedenis. Zo bestaan er maar liefst acht versies van deze science-fiction klassieker, allemaal met verschillende sterktes en zwaktes. Toch ziet regisseur Ridley Scott The Final Cut uit 2007 als de definitieve editie.

De film is losjes gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philip K. Dick en schetst een dystopisch beeld van de toekomst. In deze alternatieve versie van 2019 bestaat een gedeelte van de bevolking uit kunstmatige levensvormen genaamd replicants.

Het onderscheid, of juist het gebrek aan onderscheid, tussen mensen en replicants vormt het voornaamste discussiepunt in Blade Runner. Gedurende de film stelt Scott verschillende interessante vragen zoals: wat maakt ons mens en hoe weet je zeker dat je een mens bent?

Blade Runner heeft een bedaard tempo en kijkt zich misschien niet zo makkelijk weg. Maar uiteindelijk bouwt de film op tot een nachtmerrieachtige confrontatie, waarin Deckard (Ford) wordt opgejaagd door de doorgedraaide replicant Batty (Hauer). Deze climax mondt uit in de iconische korte speech van Rutger Hauer, die alle vraagstukken uit de film onderstreept.

Te zien op Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Blade Runner:

Pluspunten Blade Runner

Interessante thema's, Acteerwerk Harrison Ford, Sean Young en Rutger Hauer, Indrukwekkende vormgeving, Special-effects van Douglas Trumbull, Regie van Ridley Scott, Muziek van Vangelis

Minpunten Blade Runner

Het tempo ligt laag

Nuttige recensie

13 / 13 personen vinden deze recensie van Blade Runner nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series