Black Widow

2021

6
Recensie Black Widow (2021)

Na de gebeurtenissen uit Captain America: Civil War (2016) is Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) op de vlucht geslagen voor de overheid. Samen met haar zus Yelena (Florence Pugh) moeten ze de plek vernietigen waar ze beide zijn opgegroeid - de beruchte Red Room.

Black Widow is door op 9 juli 2021 beoordeeld met een 6 / 10.

We zijn met de komst van 2021 aangebroken in 'Fase Vier' van Marvel's plan, waarin de Disney+ miniseries nu ook een rol spelen en zowel film als tv een connectie heeft met elkaar. Na twee jaar afwezigheid in de bioscoopzalen brengt Marvel weer een film uit op het witte doek. Black Widow (2021) is op het filmfront de start van een nieuw begin aan superhelden verhalen.


Ik was al bang dat dit zou gaan gebeuren, maar de Disney+ miniseries laten mij inzien hoe conventioneel de Marvel filmformule kan zijn als ze zich hieraan blijven vasthouden. Zo voelt Black Widow aan; de zoveelste Marvel film die gemakkelijk wegkijkt, je voorziet van enig vermaak, maar nergens verrast. In de Disney+ series krijgen we de kans om meer tijd te spenderen met onze favoriete personages en ze worden hierin voorzien van enige diepgang, helaas gebeurt in Black Widow het tegenovergestelde. Actie krijgt voorrang op het verhaal en van karakterontwikkeling is amper te spreken. Hier bovenop komt dat Black Widow's verhaal al werd afgesloten in Avengers: Endgame (2019), waardoor haar solo-avontuur op momenten aanvoelt als onnodige opvulling dat weinig bestaansrecht heeft.

Black Widow is op te sommen als veel actie, op de vlucht slaan voor de slechteriken, hier en daar geforceerde grappen maken omdat zoiets verplicht is in een Marvel film, enzovoorts. De film gaat één voor één de hokjes af en streept ze door om zo aan alle eisen te voldoen van een regulier Marvel-product, zonder enige vorm van innovatie. Desondanks blijven we er allemaal voor vallen, inclusief ik, want als trouwe Marvel fan kan ik niks missen. Werpen we een blik op de series, dan ligt daar het creativiteitsgehalte een stuk hoger. Hier worden verhalen verteld op een nieuwe, creatieve manier - waardoor de standaard films als Black Widow nog meer opvallen als ondermaats.

In de film mag Scarlett Johansson nog één keer kruipen in de rol van de titelheldin en geeft ze de mantel over aan Florence Pugh, die de rol van Natasha's zus Yelena speelt. In een scène na de aftiteling zien we een interessante opzet voor het verhaal van deze nieuwe Black Widow. Hiermee lijkt Marvel zich momenteel te focussen op het doorgeven van het stokje aan een nieuwe generatie helden. Zo werd eerder Sam Wilson/Falcon al aangekondigd als onze nieuwe Captain America en ook andere jonge helden zullen in de toekomst hun opwachting maken. Iets waar ook ik enthousiast van kan worden.

Laat mijn algemene terughoudendheid over Black Widow (2021) daarom niet de pret drukken, want voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk prima kijkvoer en er wordt precies afgeleverd wat je van Marvel verwacht. Aan jou om te bepalen of je nog steeds tevreden bent met Marvel's huidige filmaanpak, of dat je net als ik toe bent aan vernieuwing.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Black Widow:

Pluspunten Black Widow

Scarlett Johansson nog steeds goed als Black Widow, Florence Pugh sympathiek als zus Yelena, Grappige bijrol van David Harbour als Red Guardian, Kijkt gemakkelijk weg, Prima vormgegeven actiescènes, Soundtrack van Lorne Balfe, Interessante scène na de aftiteling

Minpunten Black Widow

Voelt aan alsof actie voorrang krijgt op het verhaal, Standaard Marvel-formule wordt nu wel erg herkenbaar, Teleurstellende Taskmaster, Weinig diepgang of karakterontwikkeling (iets wat de huidige Marvel series een stuk beter doen), Beetje een nutteloze toevoeging aan het Marvel filmuniversum aangezien het verhaal van Black Widow al werd afgesloten in Endgame (2019)

Nuttige recensie

26 / 26 personen vinden deze recensie van Black Widow nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series