Birdman

2015

9
Recensie Birdman (2015)

Riggan Thomson was vroeger wereldberoemd door zijn rol als superheld Birdman. Nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway, en zijn eigen ego.

Birdman is door op 25 januari 2015 beoordeeld met een 9 / 10.

Als één van de 8 Oscarnominaties voor Beste film - en daarnaast ook genomineerd binnen 8 andere categorieën - kan/mag/wil ik Birdman natuurlijk niet missen. Hoe hoger de verwachting is, hoe groter de teleurstelling kan zijn. Gelukkig is Birdman alles behalve teleurstellend.

De film kenmerkt zich vooral door het gebruik van de lange takes, geen wisselingen in shots. Alsof de hele film in één beweging is opgenomen. Natuurlijk kun je de overgangen wel ontdekken als je goed oplet, maar dit doet niets af aan de prachtige, minutenlange, kunstwerken. Grote bewondering ook voor de ingenieus toegepaste sprongen in de tijd.

‘Alsof de hele film in één beweging is opgenomen.’

De acteurs, vooral Michael Keaton en Edward Norton, acteren overdreven. Zoals op toneel, alles wat meer aanzetten - een onderdeel wat perfect past bij het Broadway toneelstuk waar ze in Birdman aan werken. Overdreven, maar zeker niet té.

Je raakt als kijker verdwaald in het ego van Riggan; de realiteit en zijn realiteit. Birdman is indrukwekkend intensief. Prachtige explosieve momenten, een bijzonder positief verhaal en een evenzo bijzondere film.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Birdman:

Pluspunten Birdman

Creatief kunstwerk, Lange takes, Sprongen in tijd, Casting, Edward Norton, Posterontwerp

Minpunten Birdman

-

Nuttige recensie

9 / 9 personen vinden deze recensie van Birdman nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series