Bacurau (2020)

Recensie Bacurau (2020)

Bacurau recensie

Door Rick Schuttinga op
Als de bewoners van het afgelegen dorpje Bacurau er achter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er onrust.

Is het sciencefiction, horror of thriller? Bacurau - de filmhit uit Brazilië - is anders, niet specifiek in een genre te plaatsen. Dat is een goede eigenschap. Binnen scifi wordt de kijker getrakteerd op een vleugje fictie en (dag)dromen. De actie is ongecensureerd, heerlijk rauw. Je hebt niet altijd helder waar je precies naar kijkt, aangevuld met flarden flashbacks.
Bacurau is boeiend van begin tot eind, dat is het belangrijkst. De film intrigeert en houdt je aandacht vast. Het mysterie ontrafeld zich langzaam maar zeker - maar nooit volledig.

De film gaat over contrasten en maakt een politiek statement. Politici met hun loze beloftes in de vorm van gekke burgemeester Tony Jr. Vooral het idee dat de macht bij de bevolking ligt komt sterk naar voren. Neem het heft in eigen handen, want samen sta je sterk. Gezamenlijk een vuist maken, dat is de inwoners van Bacurau niet vreemd.

Veel blijft onverklaard. Maar de film heeft het niet nodig. Ondanks de missende puzzelstukjes zie je het grotere geheel. En dat geheel stelt niet teleur. De vele onderbelichte onderwerpen maken wel nieuwsgierig. Want wat is het verhaal van de watervoorraad? Wat is de historie van het dorp? Waarom is Bacurau politiek gezien interessant? Wat is het verhaal van de jonge weglopers? Meer achtergrond en beweegredenen van de andere groep. Een serie zou uitkomst bieden om de complexe wereld uit te diepen. Of is de mysterie juist de kracht van Bacurau?

Cast: Sonia Braga Udo Kier Barbara Colen
Regie: Kleber Mendonça Filho Juliano Dornelles
Genre: Actie Drama Buitenlands
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Bacurau:

Pluspunten

Ongecensureerd, Synthesizer soundtrack, Boeiend, Intrigerend, Mysterieus, Macht ligt bij de bevolking

Minpunten

Veel blijft onverklaard

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Bacurau met een 7,5 / 10.

7,5

Bacurau is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van Bacurau nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Bacurau
Relevante films binnen het genre Actie
5,3
Recensie The Old Guard (2020)
8,5
Recensie Inception (2010)
6,5
Recensie Guns Akimbo (2020)
5,7
Recensie Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)
6,7
Recensie Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)
4
Recensie Charlie’s Angels (2020)