Atlantis (2020)

Recensie Atlantis (2020)

Atlantis recensie

Door Liselotte Gertenbach op
Het is 2025: de Oekraïense Sergiy worstelt met de posttraumatische stressstoornis als gevolg van de recente oorlog met Rusland. Na het verliezen van zijn baan vindt hij vrijwillig werk in het waarborgen van de lichamen van de oorlogsslachtoffers.

Atlantis komt vrij langzaam en voorzichtig op gang. De film volgt de stoïcijns-ogende Sergiy die moeite heeft met zijn leven na de oorlog. Dit uit zich in willekeurige uitbarstingen, of juist emotieloze gesprekken. De realiteit van de situatie, en de manier waarop de film dit ter uiting brengt, is uitstekend gedaan. Met relatief weinig dialoog en weinig verbale karakterontwikkeling kom je er achter wat er in Sergiy omgaat en hoe Oekraïne eruit ziet in deze na-oorlogse periode. Sergiy's vrijwilligerswerk waarin hij lichamen opgraaft met een team vrijwilligers werk toont de pijnlijke realiteit van de situatie. 


Atlantis maakt gebruik van camerastandpunten waarbij een specifiek perspectief gefilmd word: soms vanuit een auto, of vanuit een hogere locatie. De camera beweegt niet mee met onze karakters, maar blijft statisch en op zijn plek, ongeacht of mensen uit het beeld verdwijnen. Maar een enkele keer wijkt de film hiervan af. De eentonigheid van Sergiy's leven wordt hiermee helder naar voren gebracht, en door kleine uitzonderingen in de wijze van filmen worden wijzigingen in zijn gemoedstoestand verduidelijkt. 

Atlantis is niet de meest spannende, uitdagende of enerverende film, maar het weet desondanks met slimme technieken, goed acteerwerk, en sterk gevoel van realiteit zijn verhaal goed over te brengen.

Cast: Andriy Rymaruk Liudmyla Bileka Vasyl Antoniak
Regie: Valentyn Vasyanovych
Genre: Drama
Speelduur: 1:46 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Atlantis:

Pluspunten

Realistisch, Acteerwerk, Camerashots, Sound design

Minpunten

Langzaam, shots soms té lang

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Atlantis met een 7,5 / 10.

7,5

Atlantis is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Atlantis nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Atlantis
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Benedetta (2021)
6,5
Recensie The Man Who Sold His Skin (2021)
8,5
Recensie Drijfzand (2021)
9,5
Recensie The Last Duel (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)