Ambulance (2016)

Recensie Ambulance (2016)

Ambulance recensie

Door Rick Schuttinga op
Mohamed Jabaly, een jongeman van 23 jaar, woont in Gaza-Stad. Tijdens de 51-dagen durende oorlog met Israël in 2014 besluit hij als cameraman mee te gaan met een ambulance en alles vast te leggen.

De ambulance komt aan bij de locatie van een bominslag. Eén en al chaos met helpende omstanders en hulpverleners die er niet bij kunnen komen. Gesjor en getrek aan hulpeloze lichamen. Het gesmak op de brancard. Snel in de ambulance, naar het ziekenhuis. Eenmaal bij het ziekenhuis stroomt de wagen leeg: een vrouw met hoofdwond, iemand zonder been en een kind... een kind onder het bloed.

Het is af en aan rijden met de ambulance. Tussendoor vindt filmmaker Jabaly de rust om duidelijkheid in het verhaal te scheppen - en om de kijker even op adem te laten komen.

De wereld is schitterend, het zijn de mensen die het een verdorven plek maken. In alle geweld hoor je steeds fluitende vogels, zo contrasterend en daardoor mooi; geen weet hebben van wat er onder je neus afspeelt.

In het nieuws zie je flarden voorbij komen, korte (bewegende) beelden. Ambulance geeft je gevoel bij die beelden. Geen kort nieuws om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag.
Ambulance is geen film over wie schuldig is; in een oorlog is iedereen slachtoffer. De film kaart de menselijke kant aan. Over je dierbaren verliezen, verdreven worden van huis en haard en over houvast zoeken in tijden van onzekerheid.

Regie: Mohamed Jabaly
Genre: Documentaire Buitenlands
Speelduur: 1:18 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Ambulance:

Pluspunten

Indringend, Heldere vertelling, Momenten van rust, Neutraal van insteek, Menselijk, Fluitende vogels, Bominslag halverwege

Minpunten

-

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Ambulance met een 8,5 / 10.

8,5

Ambulance is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Ambulance nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Ambulance
Rick zag Ambulance op het Documentary Film Festival Amsterdam
Relevante films binnen het genre Documentaire
7,5
Recensie Caught in the Net (2021)
8
Recensie The Phenomenon (2021)
6,5
Recensie Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy (2021)
7,5
Recensie Nemesis (2020)
8
Recensie The Last Hillbilly (2020)
4,5
Recensie Everything - The Real Thing Story (2020)