Alone in Berlin

2017

6
Recensie Alone in Berlin (2017)

Het is Berlijn, 1940. De familie Otto en Anna Quangel ontvangen het nieuws dat hun enige zoon is gesneuveld op het slagveld. Daarop besluiten ze een tegenactie te starten tegen het naziregime.

Alone in Berlin is door op 18 september 2016 beoordeeld met een 6 / 10.

Alone in Berlin geeft een bijzondere kijk in het broeinest van al het kwaad tijdens de Tweede Wereldoorlog, hoofdstad van Nazi-Duitsland: Berlijn. Je moet maar in het hol van de leeuw een tegenactie starten én volhouden. Hoe onbenullig het ook mag lijken. Met niets doen stem je in. Ben je tegen? Gedraag je er dan ook naar. Hoe klein ook, de impact kan wel degelijk wezenlijk zijn. Al breng je maar één persoon tot andere gedachten, dan heb je al overwonnen.

‘Met niets doen stem je in.’

Persoonlijk heb ik een sterke aversie tegen niet authentieke talen. Zo zou deze film volledig in Duits uitgevoerd moeten zijn. Toch zie ik het voordeel van de Engelse versie, namelijk: Daniel Brühl, Emma Thompson en Brendan Gleeson. Namen die mensen naar de bioscoop kunnen lokken. Alone in Berlin is een typische filmhuis film. Onbekende namen en idem taal zouden de bezoekerscijfers absoluut niet ten goede komen.

De vertelling van Alone in Berlin is traag. Echt spannend wil het dan ook niet worden, maar wat wil je met een tegenactie op schrift. En toch is het geheel boeiend. Het slot, met in de hoofdrol commissaris Escherich (Brühl), stelt allerminst teleur en is misschien wel de mooiste overwinning voor de familie Quangel.

Te zien op Pathé Thuis, Videoland en CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Alone in Berlin:

Pluspunten Alone in Berlin

Boeiend, Daniel Brühl, Emma Thompson en Brendan Gleeson, Slot

Minpunten Alone in Berlin

Traag, Weinig spanning, Taal

Nuttige recensie

9 / 9 personen vinden deze recensie van Alone in Berlin nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series