A Scanner Darkly

2006

7,5
Recensie A Scanner Darkly (2006)

Een undercoveragent kan geen weerstand bieden aan een gevaarlijke nieuwe drug en verliest daardoor geleidelijk zijn eigen identiteit.

A Scanner Darkly is door op 21 april 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Wat direct opvalt is de toffe animatie, alsof je kijkt naar een bewegende graphic novel. Aantrekkelijk, kleurrijk en ondersteunend voor verhaal. De golvende bewegingen hebben een lichtelijk hallucinerend effect, iets wat perfect past bij het onderwerp drugsgebruik. De bijzondere stijl wordt veroorzaakt door rotoscoop. A Scanner Darkly is eerst als een traditionele film opgenomen, daarna heeft een animatieteam er 1,5 jaar over gedaan om tot dit resultaat te komen. Met rotoscoop worden frames individueel geprojecteerd waarna een tekenaar het beeld overtrekt, vandaar de bijna vloeibare beelden.

‘De golvende bewegingen hebben een lichtelijk hallucinerend effect, iets wat perfect past.’

A Scanner Darkly is een sciencefictionboek van cultschrijver Philip K. Dick, gepubliceerd in 1977. Zijn werk is veelvuldig en vaak zeer succesvol verfilmd. Dit verhaal is gebaseerd op Dick's persoonlijke ervaringen met drugs, waarmee het deels autobiografisch is. Het boek speelt zich af in 1994, de film in 2013. Richard Linklater, die je nog kent van Boyhood (2014) heeft het filmscript geschreven en de film geregisseerd.

Robert Downey Jr., Woody Harrelson en Rory Cochrane spelen als Barris, Ernie en Freck overtuigend de verknipte vrienden van Bob Arctor (Keanu Reeves); het hoofdpersonage wat geen enkele grip heeft over zijn eigen leven zonder het zelf te beseffen.
Het verhaal is een klein mysterie wat in het slot duidelijk wordt beantwoord. Over paranoia, alles in twijfel trekken en niemand kunnen vertrouwen. De scramble suits, pakken die de gebruiker onherkenbaar maken, zorgen voor de versterking van achterdocht en waanideeën.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van A Scanner Darkly:

Pluspunten A Scanner Darkly

Toffe animatie, Rotoscoop, Een bewegende graphic novel, Lichtelijk hallucinerend, Bijna vloeibare beelden, Casting, Winona Ryder als Donna Hawthorne, De drie verknipte vrienden, Het kleine mysterie, De ontknoping, Scramble suits

Minpunten A Scanner Darkly

-

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van A Scanner Darkly nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series