Veearts Maaike (2019)

Recensie Veearts Maaike (2019)

Veearts Maaike recensie

Door Rick Schuttinga op
Met veearts Maaike razen we over het Groningse land, van melkveehouder naar melkveehouder. Daarnaast strijdt Maaike samen met de boeren voor het terugdringen van overmatig antibioticagebruik en is zij actief als vertegenwoordiger voor de Nederlandse dierenartsen in Europa.

'Een unieke inkijk in het echte boerenleven' is de ondertitel, en dat is precies wat het is. Zonder een onderwijzende boodschap of maatschappijkritische vraag te willen stellen laat de documentaire Veearts Maaike het hedendaagse boerenleven zien. En dan vooral hoe de boeren werken aan de dag van morgen. Want ze voeren een bedrijf in een speelveld wat continu verandert: megastallen, fosfaatrechten, quota, antibioticaresistentie en ga zo maar door.

Je ziet steeds hetzelfde filmkunstje: in de auto vertelt Maaike over haar volgende afspraak - vaak een jaar gezondheidsplan. Dan het erf oprijdend met een drone boven het land. Praatje aan tafel, controle door de stal en de boer die zijn toekomst voorlegt. Ter afsluiting natuurlijk weer de dronebeelden van het platteland. Het blijkt de introductie te zijn van een handjevol boeren die gevolgd worden. Een interessant kijkje in hun boerenleven in combinatie met veearts Maaike. We zien geboortes - zowel natuurlijk als een keizersnee - ziektes, euthanasie en nog veel meer.

De nuchterheid van de Groningse boeren is mooi. Maar ook boer Evert die laat zien dat het werken met dieren mensenwerk is; hij bedankt zijn koe voor alles wat zij hem heeft gegeven wanneer Maaike op het punt staat om een einde aan haar leven te maken.

Regie: Jan Musch Tijs Tinbergen
Genre: Drama
Speelduur: 1:38 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Veearts Maaike:

Pluspunten

Veearts Maaike, Kijkje in het boerenleven, Toekomst perspectief, Medische insteek

Minpunten

Herhalingen, Televisiedocumentaire

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt Veearts Maaike met een 6,5 / 10.

6,5

Veearts Maaike is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 6,5 / 10.

Nuttige recensie

3 / 4 personen vinden deze recensie van Veearts Maaike nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Veearts Maaike
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie House of Gucci (2021)
7,3
Recensie Finch (2021)
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)