Up

2009

10
Recensie Up (2009)

Weduwnaar Carl Fredricksen onderneemt alsnog de reis waarvan hij en zijn vrouw altijd droomde. Wel neemt hij per ongeluk een jonge padvinder mee op avontuur.

Up is door op 12 juni 2022 beoordeeld met een 10 / 10.

De intro van Up, zonder veel dialoog, grijpt je altijd. Carl en Ellie zijn zo puur en samen zorgen ze voor een emotioneel achtergrondverhaal voor de chagrijnige en norse oude man. Ook de ontknoping raakt je omdat de transitie die Carl doormaakt zo echt voelt. Hij was altijd een prachtmens, heeft zijn vreugde verloren, maar weer hervonden met Russell. Een gouden duo, zeker één van de mooiere filmduo's.

Waarom Carl en Russell zo goed werken is contrast, hierin is Up uitmuntend. Tegenstrijdigheden zorgen voor frictie, voor spanning. Oud vs jong, pessimistisch vs optimistisch, einzelgänger vs sociaal. Door het grote, vaak naïeve hart van Russel ontmoeten de twee Kevin en Dug, brengers van veel humor - Squirrel! - en ze zijn de lijm tussen Carl en Russell.

‘Een gouden duo, zeker één van de mooiere filmduo's.’

Een sympathiek verhaal kan niet zonder goede slechteriken. Zij zorgen dat de anderen boven zichzelf uitstijgen. De ontdekkingsreiziger Charles Muntz is zo iemand, met zijn bende van honden. Ook de nodige pieken en dalen zijn aanwezig om de kijker mee op avontuur te nemen.

Een film voor avonturiers die durven te dromen. Je kunt nog de mooiste plannen maken, uiteindelijk moet je ze gewoon uitvoeren. Voor je het weet ben je (te) oud en is het momentum voorbij. Prachtig ook de symboliek van het afscheid nemen; niet blijven hangen in het verleden, maar kiezen voor het heden. Leef in het nu en geniet.

Up zit vol innemende personages met hart en ziel. Je kunt nog de vetste films maken, ze moeten je wel raken om een blijvende indruk achter te laten. Up ontroert en blijft je altijd bij. Niet voor niets zijn we verliefd op (de meeste van) Pixar's verhalen.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Up:

Pluspunten Up

Pracht van een intro, Achtergrondverhaal, Gouden duo Carl en Russell, Transitie van Carl, De onschuld van Russell, Contrasten, Kevin en Dug, Veel humor, Goede slechteriken, Een waar avontuur, Met hart en ziel, Ontroerend

Minpunten Up

-

Nuttige recensie

7 / 7 personen vinden deze recensie van Up nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series