Toy Story

1995

10
Recensie Toy Story (1995)

Cowboy-pop Woody (Tom Hanks) is bang dat de gloednieuwe Buzz Lightyear (Tim Allen) actiefiguur zijn plaats wil innemen als favoriete speelgoed.

Toy Story is door op 23 juni 2019 beoordeeld met een 10 / 10.

Animatiestudio Pixar is misschien wel het meest consistent als het aankomt op kwaliteit. Voordat hun bekende oeuvre tot stand kwam waren zij actief als producenten van korte computer-geanimeerde films, zoals Tin Toy (1988). Een volledig project tot stand brengen met computeranimatie leek onbezonnen werk, maar met Pixar's eerste film, Toy Story (1995), revolutioneerde zij het animatie genre.


Originaliteit en creativiteit worden vaak geassocieerd met Pixar. Hun eerste film is absoluut geen uitzondering op deze regel. Het concept dat speelgoed een eigen leven kan leiden in afwezigheid van hun eigenaar wordt ingenieus neergezet. Ook wordt hiermee ingespeeld op de grote hoeveelheid fantasie dat elk kind bevat op jonge leeftijd. Verder was het een wijze keuze om af te stappen van de Disney-musical formule en te kiezen voor een avontuur met onderwerpen als jaloezie, eerlijkheid en kameraadschap. 

Toy Story zette niet alleen Pixar op de kaart, maar heeft ook een speciale plek in de filmgeschiedenis bemachtigd. Alle computer geanimeerde films die volgden hebben hun leven te danken aan Toy Story, en daar kunnen wij deze klassieker niet genoeg voor bedanken.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Toy Story:

Pluspunten Toy Story

De eerste film die volledig werd gemaakt met computer-animatie, Revolutioneerde het animatie genre, Zette Animatiestudio Pixar op de kaart, Ingenieus concept, Verhaal over eerlijkheid en kameraadschap, Casting van Tom Hanks als Woody & Tim Allen als Buzz Lightyear, Kleurrijke bijrollen, Soundtrack van Randy Newman

Minpunten Toy Story

-

Nuttige recensie

100 / 101 personen vinden deze recensie van Toy Story nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies