Tolkien (2019)

Recensie Tolkien (2019)

Tolkien recensie

Door Vince Christiaans op
Na een bewogen jeugd begint de jonge J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult) aan zijn studie. Hier ontdekt hij vriendschap, liefde en een fascinatie met taal. Ingrediënten die hem in zijn latere leven tot een wereldberoemde schrijver zullen maken.

De fantasievolle fictie van J.R.R. Tolkien heeft de wereld veroverd. Eerst in boekvorm, met de succesvolle publicaties van o.a. The Hobbit en The Lord of the Rings, en vervolgens door de hyperpopulaire verfilmingen van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson. 


Het persoonlijke verhaal van de schrijver is minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend. In deze biografische film probeert regisseur Dome Karukoski een beeld te schetsen van J.R.R. Tolkiens vroege jaren en de gebeurtenissen die zijn werk hebben beïnvloed.

Hiermee staat Karukoski voor de uitdaging om een leven te vatten in iets meer dan 100 minuten speeltijd. Een onmogelijke taak natuurlijk, daarom kiest Karukoski ervoor om zijn film te structureren rondom liefde en broederschap. Thema's die een ferm onderdeel uitmaken van Tolkiens oeuvre.

Om dit te bereiken focust de film zich op Tolkiens geromantiseerde relatie met Edith Bratt (Lily Collins) en de drie studiegenoten met wie hij een band ontwikkelde. Hierdoor levert de film geen doordringende inzichten op over het leven van J.R.R. Tolkien, maar brengt het wel in beeld hoe levenservaringen en gedeelde passies van grote invloed kunnen zijn op het werk van een auteur.

Cast: Nicholas Hoult Lily Collins Colm Meaney Derek Jacobi
Anthony Boyle Patrick Gibson Tom Glynn-Carney
Regie: Dome Karukoski
Genre: Drama Romantiek
Speelduur: 1:52 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tolkien:

Pluspunten

Prima acteerprestaties van Nicholas Hoult en Lily Collins, Muziek Thomas Newman, Rustig tempo, Sfeervolle beelden, Indrukwekkende mix van realisme en fantasievolle droombeelden

Minpunten

Geeft geen compleet beeld van het leven of de leefwereld van de auteur, Sterk geromantiseerd

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Tolkien met een 8 / 10.

8

Tolkien is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7 / 10.

Nuttige recensie

18 / 29 personen vinden deze recensie van Tolkien nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Tolkien
Relevante films binnen het genre Drama
8
Recensie Tick, Tick... Boom! (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
6
Recensie Un Monde (2021)
8
Recensie Annette (2021)
8
Recensie Spencer (2021)