Threads

1984

10
Recensie Threads (1984)

Over de effecten van een nucleaire holocaust op de arbeidersstad Sheffield, Engeland en de uiteindelijke langetermijneffecten van een nucleaire oorlog op een beschaving.

Threads is door op 7 januari 2022 beoordeeld met een 10 / 10.

Threads is lastig te vinden. De film is nergens te streamen of (voor een normale prijs) in de winkel te koop. Het voelt daardoor toch een beetje speciaal als je deze klassieker eindelijk hebt kunnen bemachtigen. Nu nog het juiste moment afwachten om dit deprimerende stukje geschiedenis te kijken, want je moet mentaal sterk in je schoenen staan om dit te kunnen verwerken.

Op 1 augustus 1985 werd Threads uitgezonden op BBC2. De vertoning werd voorafgegaan door een uitgebreide media-campagne. Niet alleen om mensen te informeren, maar vooral om hen te vertellen wat ze gaan zien; om hen voor te bereiden op de mogelijk choquerende film. Bijna 7 miljoen Britten hebben die dag Threads gezien.

‘Je kunt nog de engste film maken, het komt pas écht dichtbij wanneer deze op de echte wereld lijkt.’

Achter de schermen worden noodsituaties voorbereid, het gewone leven van de bevolking gaat door. Na aanhoudende berichten over het conflict tussen Rusland en Amerika raken de mensen steeds angstiger. Ze gaan de straat op om te demonstreren. De onzekerheid groeit alsmaar. In deze korte introductie worden de personages neergezet. En dan stilte voor de storm. Uit angst gaan mensen rellen en plunderen tot de nucleaire aanval een feit is; een zeer indrukwekkende destructie.

Dit was de tijd was voor het internet, smartphones en social media. Maar vergeet niet dat als heden ten dage zo'n allesvernietigende nucleaire aanval zou plaatsvinden we alsnog zonder al die prachtige technieken moeten overleven en communiceren.
Threads opent er zo mooi mee: "In an urban society, everything connects. Each person's needs are fed by the skills of many others. Our lives are woven together in a fabric, but the connections that make society strong also make it vulnerable."
Daarmee belanden we in een woestenij. De mensen die het overleven zijn eeuwen teruggegooid in de tijd. De vernietiging van een beschaving. Threads is zo angstaanjagend, weerzinwekkend en ellendig dat je alleen maar beseft dat de dood soms een zegen is.

Threads is een ijzersterke combinatie van drama met feitelijkheden. Datums tellen af naar een gebeurtenis en maakt de vertelling urgenter. De voice-over voelt als een documentaire en het benoemen van gevolgen wetenschappelijk. Regisseur Mick Jackson en schrijver Barry Hines hebben veel specialisten en experts geraadpleegd om te zorgen dat de film feitelijk zo dicht mogelijk bij de realiteit komt.

Special effects zijn nauwelijks aanwezig, het is vooral practical, wat bijdraagt aan de authenticiteit. De makers hoefde geen gebruik te maken van sets, want een buurt in Sheffield stond op het punt om gesloopt te worden. Op die manier had Mick Jackson de beschikking over een leegstaande omgeving van ongeveer 2,5 km2 waarmee hij kon doen wat hij wilde.

De geschiedenis is gegaan zoals het is gegaan. Maar Threads toont een zeer realistische alternatieve wereld - en die is zeer beangstigend. Speelt zich af in Sheffield, maar voelt universeel. 38 jaar na de release is Threads nog even sterk en overtuigend als toen. Je kunt nog de engste film maken, het komt pas écht dichtbij wanneer deze op de echte wereld lijkt.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Threads:

Pluspunten Threads

2018 restauratie, Twee uur vliegt voorbij, Maakt diepe impact, "About ordinary people in extraordinary times", aldus Karen Meagher (hoofdrolspeelster Ruth Beckett), Opbouw, Indrukwekkende destructie, Verre van geromantiseerd, Intro, Angstaanjagend, Ellendig, Feitelijkheden, Voice-over, Regisseur Mick Jackson en schrijver Barry Hines, Practical effects, Zeer realistische alternatieve wereld, Universeel, Tijdloos, Nog even sterk en overtuigend als toen

Minpunten Threads

-

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Threads nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers