This Much I Know to be True

2022

8,5
Recensie This Much I Know to be True (2022)

Deze documentaire/muziekregistratie van de hand van Andrew Dominik behandeld de samenwerking tussen Nick Cave en zijn creatieve 'partner in crime' Warren Ellis tijdens het maken van de platen Ghosteen en Carnage.

This Much I Know to be True is door op 4 mei 2022 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Waar One More Time With Feeling (2016), de eerste documentaire van regisseur Andrew Dominik over Nick Cave, het thema van persoonlijk conflict en rouw behandeld, gaat This Much I Know to be True meer over zijn creatieve proces met bandlid Warren Ellis tijdens de pandemie. Dat maakt deze laatste film iets minder persoonlijk, maar niet minder dringend. Want wat doe je als muzikant als je lange tijd niet mag optreden? Cave's antwoord: schrijven en keramiek. Een lange openingsscène laat beelden zien die de Australiër tijdens de pandemie heeft gemaakt. Het hele levensverhaal van de duivel komt in beeldjes voorbij. Cave's fascinatie met religie is na alle jaren alleen maar sterker geworden.

Duidelijk is dat in deze documentaire gekozen is voor stijl en muziek in plaats van interviews en verhalen. Het overgrote deel van This Much I Know to be True bestaat uit optredens van Cave en Ellis met enkele bandleden. Liedjes van de platen 'Ghosteen' (met The Bad Seeds, Cave's band) en 'Carnage' (met Ellis, geschreven tijdens de pandemie) komen voorbij. De optredens zijn prachtig geschoten in een oude en lege kerkachtige ruimte. De camera draait vloeiend om de artiesten heen, zoomt langdurig in op de karakteristieke koppen van Cave en Ellis en felle lichten schieten constant door de ruimte. This Much I Know to be True is daarnaast een stuk minder eentonig dan An Idiot Prayer (2020), het wonderschone liveoptreden van Nick Cave in een leeg Alexandra Palace in Londen.

‘Voor wie denkt bij deze film waarom wij weer naar Cave moeten kijken en luisteren, heb ik het antwoord: deze man heeft een ieder wat te vertellen.’

Voor een muzikant heeft Nick Cave veel documentaires en films op zijn naam staan. Voor wie denkt bij deze film waarom wij weer naar Cave moeten kijken en luisteren, heb ik het antwoord: deze man heeft een ieder wat te vertellen. Zo vertelt hij over zijn blog, de beroemde 'Red Hand Files', waarin hij sinds de tragische dood van zijn zoon de meest diepe en uiteenlopende vragen van fans beantwoordt. Alles wat de zanger bezingt en bespreekt is welbespraakt, weloverwogen en diep.

Andrew Dominik focust in de film puur op het creatieve proces van Nick Cave en Warren Ellis. Hoe hebben zij zich creatief geuit tijdens en na de pandemie, waar heeft deze creativiteit toe geleid en hoe zijn de liedjes gevormd? Het ging de heren niet altijd makkelijk af tijdens de verschillende lockdowns: zoon Earl Cave moest Nick overtuigen om van de badkamervloer af te komen en met het leven door te gaan. Er is geen betere manier dit proces in beeld te brengen dan het daadwerkelijke resultaat te laten zien. Prachtige liedjes als 'Bright Horses', 'Hand of God' en 'Spinning Song' worden erg indrukwekkend in beeld gebracht.

Daarbij komt het enige échte kritiekpunt dat ik kan bedenken bij This Much I Know to be True: er gebeurt niet veel meer spannends dan de optredens en enkele gesprekken. Verwacht niet zoveel diepgang als in One More Time With Feeling, wat een meesterstuk is door hoe het de persoonlijke rouw(verwerking) van Cave in beeld bracht. Het nieuwste hoofdstuk van Nick Cave's creatieve leven brengt dan weer wel de muzikale optredens nog mooier in beeld en laat Cave's blik op de wereld duidelijker zien.

This Much I Know to be True is wederom een prachtig hoofdstuk van het filmische repertoire van Nick Cave, in samenwerking met Warren Ellis. Het proces en de liedjes staan dit keer vooraan op het podium, terwijl Cave en Ellis de liedjes bekijken, vormen en aan je laten horen. Minder indringend dan zijn voorganger One More Time With Feeling is This Much I Know to be True toch een prachtige film met liedjes en onderwerpen die zowel de Nick Cave fan als de leek ongetwijfeld zullen raken.

This Much I Know to be True is alleen te zien van woensdag 11 mei tot en met zondag 15 mei. Kijk op thismuchiknowtobetrue.com voor speeltijden bij jou in de buurt.

Nu in de bioscoop

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van This Much I Know to be True:

Pluspunten This Much I Know to be True

Optredens prachtig in beeld gebracht, Als muziekregistratie zeer indrukwekkend, Nick Cave aan het woord is altijd een goed idee

Minpunten This Much I Know to be True

Minder indringend en persoonlijk dan zijn voorganger, Scheve balans interview en muziek

Over This Much I Know to be True

Regie

Andrew Dominik

Cast

Nick CaveWarren EllisEarl CaveMarianne FaithfullAndrew Dominik

Genre

Drama

Thema

Muziek

Taal

Engels

Duur

1:46 uur

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van This Much I Know to be True nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series