The Wave (2016)

Recensie The Wave (2016)

The Wave recensie

Door Vince Christiaans op
Geoloog Kristian (Kristoffer Joner) woont in het Noorse plaatsje Geiranger. Wanneer de bergwand die hij al jaren bestudeert een 80 meter hoge tsunami veroorzaakt zet hij alles op alles om zijn gezin te redden.

The Wave (oorspronkelijke titel: Bølgen) is een rampenfilm uit Noorwegen. Het verhaal draait om de lotgevallen van een geoloog en zijn gezin tijdens een angstaanjagende natuurramp. De film wisselt effectief tussen enorm spektakel, claustrofobische spanning en persoonlijke drama.

Het verfrissende aan The Wave is dat het spektakel niet eindeloos herhaald wordt. De beelden van de verwoestende tsunami worden beperkt tot slechts een handjevol scènes. Daarbuiten richt regisseur Roar Uthaug zich op de impact van de natuurramp op zijn personages.

Dit komt de film ten goede. De personages worden namelijk niet aan de kant geschoven door leeg spektakel. Juist deze sobere aanpak deed mij dikwijls denken aan War of the Words (2005), nog zo'n rampenfilm die menselijk drama verkiest boven spectaculaire effecten. 

Dat betekent echter niet dat de actiescènes niet in orde zijn. De computereffecten doen zeker niet onder voor de concurrentie uit Hollywood. Daarnaast weet Uthaug maar al te goed hoe hij een gevoel van schaal en enormiteit moet oproepen. Dit maakt The Wave tot een aangename verrassing én het definitieve bewijs dat sterke rampenfilms niet alleen in de VS worden gemaakt. 

Cast: Kristoffer Joner Ane Dahl Torp Thomas Bo Larsen
Regie: Roar Uthaug
Genre: Thriller
Speelduur: 1:44 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Wave:

Pluspunten

Veel aandacht voor de personages, Indrukwekkende effecten, Spanning, Sterk acteerwerk van Kristoffer Joner en Ane Dahl Torp

Minpunten

Generieke muziek van Magnus Beite

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Wave met een 7,5 / 10.

7,5

The Wave is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

27 / 27 personen vinden deze recensie van The Wave nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Wave
Relevante films binnen het genre Thriller
8
Recensie The Power of the Dog (2021)
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
7
Recensie Dealer (2021)
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)