The Untouchables

1987

5,5
Recensie The Untouchables (1987)

Tijdens de jaren '20 van de vorige eeuw heeft gangster Al Capone de illegale drankhandel onder controle. Een groepje politieagenten besluit een einde te maken aan zijn bewind.

The Untouchables is door op 19 april 2022 beoordeeld met een 5,5 / 10.

The Untouchables is geen maffia- of gangsterfilm te noemen. Al Capone (Robert De Niro) komt met een honkbalknuppel aan bod tijdens een ronde tafel, verder heeft hij een onderonsje op de trap van het hotel en Capone geeft invulling tijdens de rechtszaak. Sidekick Nitti (Billy Drago) maakt meer indruk dan zijn baas.
Het verhaal draait om de Untouchables; de vier agenten. Echter, hoe 'slechter' de bad guy, hoe beter de good guys. Sean Connery als Jim Malone is de enige politieagent die indruk maakt - waarvoor hij de Academy Awards won voor beste mannelijke bijrol.

‘De shoot-out in het treinstation is één van de slechtste die je ooit hebt gezien.’

Hoe langer The Untouchables speelt, hoe minder de kwaliteit wordt. Dieptepunt is wel de veel te lange scène met de kinderwagen op de trap van het treinstation. Voorzien van overbodige slow motion. Waarschijnlijk om het spannend te maken, maar dat is de film geen moment. De shoot-out in het station is één van de slechtste die je ooit hebt gezien. De muziekkeuze onder actiescènes is over het algemeen opvallend misplaatst - nota bene van de legendarische componist Ennio Morricone, al heeft hij niets met de editing te maken.

De rechtszaak trekt de neerwaartse gang niet omhoog. Het euforische moment daar is weinig triomfantelijk. The Untouchables is gewoon een doorsnee speelfilm uit de jaren '80. Niets bijzonders te zien. Voor 1987 voelt de film 35 jaar later gedateerd aan. Je hebt oudere films die tijdloos blijven en je hebt The Untouchables waardoor je goede klassiekers extra waardeert - en waardoor je beseft dat het medium film constant blijft evolueren.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Untouchables:

Pluspunten The Untouchables

Billy Drago als Nitti, Sean Connery als Jim Malone

Minpunten The Untouchables

Niet memorabel, Voelt knullig, Geen indrukwekkende Al Capone, Kwaliteit neemt af, Scènes in het treinstation, Slow motions, Is nooit spannend, Muziekkeuze onder actiescènes, Voelt gedateerd

Nuttige recensie

5 / 7 personen vinden deze recensie van The Untouchables nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers