The Unbearable Weight of Massive Talent

2022

7,5
Recensie The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)

Nick Cage (Nicolas Cage) wil zijn carrière en de relatie met zijn dochter weer op de rails krijgen. Doordat mislukking na mislukking elkaar opvolgen, wil Cage zijn acteercarrière beëindigen. Als dan één laatste klus in Spanje, op uitnodiging van superfan Javi Gutierrez (Pedro Pascal), hem veel geld oplevert zodat hij alle tijd in zijn familie kan stoppen, lijkt het hem voor de wind te gaan.

The Unbearable Weight of Massive Talent is door op 5 mei 2022 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Hoe ver kun je als filmmaker puur drijven op absurde humor en enorme zelfspot? Heel ver, blijkt in het geval van The Unbearable Weight of Massive Talent! Je hebt jezelf op de hak nemen, én je hebt deze film van regisseur en schrijver Tom Gormican. Nicolas Cage speelt hier zichzelf als Nick, een Hollywoodveteraan die zijn gloriedagen wil herbeleven. De film is doordrenkt van kleine en grote hints naar (echte) films van Nicholas Cage, waardoor fictie en realiteit door elkaar heen lopen. Het is heel goed om te zien hoe Cage weer top acteert, zijn Hollywoodverleden omarmt en er keihard de draak mee steekt.

De held van de film is echter niet Nicolas Cage – al speelt hij zijn rol vol overgave. Pedro Pascal steelt de show als superfan Javi, een Spaanse miljardair die zijn favoriete acteur uitnodigt voor een verjaardagsfeest (en misschien wel meer). Zijn mimiek en hun samenspel zijn perfect en geeft de film meer gevoel dan Cage en zijn familie lukt. Pascal doet niet onder voor Cage en gaat vol voor zijn komische rol. Aangezien Javi niet helemaal zuiver rijk is geworden, wordt hij in de gaten gehouden door twee onhandige CIA agenten. Voor Cage is het een simpel gevalletje op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Hij wordt door de CIA ingeschakeld om Javi te bespioneren. De agenten zijn een leuke toevoeging, maar het blijft om de relatie tussen Nick en Javi draaien.

‘Het is heel goed om te zien hoe Cage weer top acteert, zijn Hollywoodverleden omarmt en er keihard de draak mee steekt.’

Het idee van The Unbearable Weight of Massive Talent is gedurfd. Vind maar eens een acteur of actrice die zijn of haar carrière en levensstijl zo belachelijk durft te maken! Verhaaltechnisch doet regisseur Gormican goede dingen met absurdistische wendingen. Nick Cage fantaseert soms een jongere Nicolas Cage uit zijn populaire en gekke jaren, die hem probeert te overtuigen van zijn geweldige talent en Hollywood faam. Gelukkig gebruikt Gormican dit trucje niet te veel, maar zorgt het voor een extra lach. Al blijft het plot matig, de film heeft toch een grote dosis charme. Tijdens het slotstuk wordt helaas alle spot het raam uitgegooid en wordt het verhaal gewoon slecht uitgevoerd door slecht gespeelde bijrollen. De veel geprezen zelfspot lijkt hier dan ook ver te zoeken. Dat neemt niet weg dat de humor en stijl van The Unbearable Weight of Massive Talent over het geheel genomen goed uit de verf komt.

Zelfs met het pure satire is The Unbearable Weight of Massive Talent een slimme zet van Nicolas Cage. Van flauwe humor en zelfspot kun je snel een clichématige film verwachten, maar hier laten Cage en Pascal zien hoe je als komisch topduo een concept goed op poten zet. Nee, dit is geen 'goede' film: het werkt het concept van zelfspot wel heel erg goed uit. Als je open staat voor een film met meer diepe lagen dan je zou verwachten én gewoon goede komedie, dan is dit zeker een aanrader. Verwacht geen kwalitatief hoogstandje maar een erg satirische film die lekker wegkijkt.

Nu in de bioscoop

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Unbearable Weight of Massive Talent:

Pluspunten The Unbearable Weight of Massive Talent

Nicolas Cage en Pedro Pascal zijn een onverwacht komisch topduo, De film is doordrenkt van goed uitgevoerde zelfspot, Absurdistische humor

Minpunten The Unbearable Weight of Massive Talent

Slechte bijrollen, Zelfspot ver te zoeken in finalestuk, Soms net te flauw?

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van The Unbearable Weight of Massive Talent nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies