The Tragedy of MacBeth

2021

9
Recensie The Tragedy of MacBeth (2021)

MacBeth wordt op handen gedragen door koning Duncan nadat hij schitterde op het slagveld. Drie heksen vertellen hem op weg naar de koning dat hijzelf koning zal worden. Vanaf dat moment stelt hij alles in het werk om koning te worden, bijgestaan door zijn eega. Hij ontziet niets of niemand...

The Tragedy of MacBeth is door op 19 januari 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

MacBeth is een heuse klassieker van Shakespeare en meteen ook één van zijn bloederigste verhalen. Dat betekent wel wat, zeker als je weet dat Shakespeare nooit gekeken heeft op een moord meer of minder. Joel Coen herwerkte het verhaal en geeft met deze film zijn eigen interpretatie van deze klassieker. De film is geschoten in een bijzonder sfeervol zwart-wit, met heel veel aandacht voor licht en donker. De film noir is nooit veraf. Een prachtige prestatie van DOP Bruno Delbonnel. De muziek van Carter Burwell past wonderwel bij de griezelig aanvoelende cinematografie en de horror van de waanzin wordt quasi perfect belichaamd door Kathryn Hunter als alledrie de heksen.

‘Met deze bewerking maakt Coen wellicht één van de mooiste Shakespeare verfilmingen uit de recente filmgeschiedenis.’

Aanvankelijk is het wennen aan de klassieke verzen van de grootmeester himself. Eenmaal je je daarover gezet hebt, is het vooral genieten van het gemak en de naturel waarmee vooral Washington en McDormand, maar bij uitbreiding de voltallige cast, de verzen naar hun mond zetten. Washington is indrukwekkend in de manier waarop hij evolueert van oorlogsheld tot megalomane, tot waanzin gedreven tiran.

Het klassieke verhaal, neergepend aan het begin van de 17de eeuw, blijft overeind en brandend actueel. Het is triest om zien hoe een veelbelovende leider zich laat verleiden door en uiteindelijk ten onder gaat aan zijn eigen honger naar macht. Jammer genoeg zien we dat ook nu nog constant gebeuren op de internationale politieke scène. Met deze bewerking maakt Coen wellicht één van de mooiste Shakespeare verfilmingen uit de recente filmgeschiedenis, bijgestaan door een magistrale cast met Washington op kop.

Te zien op Apple TV+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Tragedy of MacBeth:

Pluspunten The Tragedy of MacBeth

Denzel Washington, Frances McDormand, Kathryn Hunter, De voltallige cast, De cinematografie, De score, Het tijdloze verhaal, Shakespeare is altijd de moeite

Minpunten The Tragedy of MacBeth

Het is wennen aan de archaïsche verzen van de bard

Nuttige recensie

5 / 5 personen vinden deze recensie van The Tragedy of MacBeth nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series