The Program (2015)

Recensie The Program (2015)

The Program recensie

Door Rick Schuttinga op
Lance Armstrong, iedereen kent hem wel. Tour de France wielrenner, overlever van kanker, wereldverbeteraar met zijn stichting Livestrong én dopinggebruiker.

The Program voelt soms aan als documentaire, onder andere door het gebruik van origineel videomateriaal. Maar vooral ook door Ben Foster. Hij is de acteur die de arrogante Lance geloofwaardig neerzet - hij lijkt zelfs op de Amerikaan.

Lance wordt gevild in The Program, er blijft geen stukje waardigheid over. Toch is de film objectief en gebaseerd op feitelijke bewijsstukken.

Meerdere malen komt het misselijkmakende misbruik voorbij. Niet het dopinggebruik, maar hoe Lance met zijn Livestrong stichting zijn eigen dopinggebruik verdoezelt. Want: 'Lance geneest van kanker en haalt miljoenen op voor onderzoek, die man kán geen bedrieger zijn'. En hij zelf maakt gretig misbruik van deze denkwijze.
Natuurlijk is er veel geld naar goed onderzoek gegaan, maar in The Program gaat het om Lance. De bedrieger, de manipulator, de fraudeur. Iemand die miljoenen mensen bij de neus heeft genomen. Zeven maal op rij Tourwinnaar en niemand, op journalist David Walsh na, die argwanend is?

Zelf ben ik geen wielerfan. Maar The Program is ook niet alleen bedoelt voor sporters en fans, de film is voor een breder publiek interessant. Dit komt door het (on)menselijke aspect, iets wat iedereen zal aanspreken.

Cast: Ben Foster Chris O'Dowd Jesse Plemons Lee Pace
Dustin Hoffman Guillaume Canet
Regie: Stephen Frears
Genre: Biografisch Drama Sport
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Program:

Pluspunten

Ben Foster, Interessante materie, Van A-Z vertelling, Perfecte tagline, Creatief posterontwerp, Grappige green screen scènes

Minpunten

Lage kwaliteit green screen scènes

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt The Program met een 7,5 / 10.

7,5

The Program is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

6 / 6 personen vinden deze recensie van The Program nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Program
Relevante films binnen het genre Biografisch
7,7
Recensie A Beautiful Day in the Neighborhood (2020)
8
Recensie Rocketman (2019)
7,5
Recensie Leto (2019)
7,3
Recensie Vice (2019)
7,8
Recensie Bohemian Rhapsody (2018)
6
Recensie Loro (2018)