The Last Samurai

2003

9
Recensie The Last Samurai (2003)

De Amerikaanse Captain Nathan Algren (Tom Cruise) wordt uitgekozen om een Japans leger op te leiden en te strijden tegen de laatste groep Samurai krijgers in Japan aan het eind van 1800. Nathan gaat echter inzien dat de Samurai manier van leven iets moois met zich meebrengt, waardoor zijn trouw aan de overheid op het spel wordt gezet.

The Last Samurai is door op 16 januari 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

Soms bekijk je een film voor de eerste keer en ga je er helemaal in op. Zodra de aftiteling begint ben je verbaast van zijn kwaliteit en overdonderd door het vakmanschap voor en achter de schermen. Meteen na het zien van The Last Samurai kreeg ik dit gevoel - wat een fantastische kijkervaring. Prachtig gefilmd, episch in schaal én respectvol tegenover de Japanse (Samurai) cultuur. Dit is een mooi verhaal om aan te tonen dat vooroordelen niet waar hoeven zijn en een vertelling altijd gezien kan worden vanuit twee kanten.

Wanneer we Nathan (Tom Cruise) ontmoeten wordt hij gerekruteerd om namens de Japanse Keizer een leger te trainen dat het tegen de laatste groep Samurai moet opnemen. Hiermee wordt al een beeld geschetst hoe een verhaal je perspectief kan beïnvloeden. In een traditionele film zou je er namelijk meteen vanuit gaan dat de Samurai gestopt moeten worden vanwege hun slechte daden. De Japanse Keizer en zijn leger (wat gezien kan worden als 'de overheid') zal geheid aan de goede kant staan en zijn de 'helden' van dit verhaal dat wij gaan volgen, maar niks is minder waar.

‘The Last Samurai is zo'n film die alles heeft voor mij. Geweldig acteerwerk, grandioze veldslagen, een pakkend verhaal en een ontroerend mooi eind.’

Het sterkste aspect van The Last Samurai is zien hoe Nathan langzaam twijfelt over zijn (voor)oordelen van de groep 'moordlustige' krijgers. Hun manier van leven vraagt een hoop moed, discipline en respect. Deze worden versterkt door andere eigenschappen die ze zichzelf aanleren, zoals het vinden van rust en innerlijke vrede. De film toont de Samurai kant van het verhaal: dat ze simpelweg hun oude Japanse tradities in stand willen houden en worden gedwongen om zich aan te passen of anders te sterven.

Tijdens zijn verblijf bij de Samurai ziet Nathan uiteindelijk geen moordlustige krijgers meer die niet trouw zijn aan hun land of Keizer, maar een mooie cultuur dat vecht voor hun recht om te bestaan. Een manier van leven waar hij tegenop kijkt en veel van heeft geleerd. Waar Nathan het meest van geniet zijn de korte gesprekken die hij heeft met de leider van de Samurai, Katsumoto (Ken Watanabe), en hij mag hem oprecht zijn vriend noemen aan het eind van de rit.

The Last Samurai is zo'n film die alles heeft voor mij. Geweldig acteerwerk, grandioze veldslagen, een pakkend verhaal en een ontroerend mooi eind. Vanwege de huidige gekte in de wereld zijn nieuwe releases soms schaars. Daarom is het belonend om oudere films te (her)ontdekken en hierover mijn lovende mening te geven. Laat mijn enthousiasme voor zich spreken. The Last Samurai heeft er een liefhebber bij.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Last Samurai:

Pluspunten The Last Samurai

Tom Cruise in topvorm, Fantastische bijrollen voor Ken Watanabe & Hiroyuki Sanada, Prachtig gefilmd, Respectvol tegenover de Japanse (Samurai) cultuur, Pakkend verhaal, Interessante manier van leven, Vriendschap die ontstaat tussen Nathan en Katsumoto, Epische veldslagen, Ontroerend mooi eind

Minpunten The Last Samurai

-

Nuttige recensie

35 / 35 personen vinden deze recensie van The Last Samurai nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series