The Honeymoon Killers

1970

5,5
Recensie The Honeymoon Killers (1970)

Een verpleegster accepteert het van haar man dat hij flirt met andere vrouwen, want samen hebben ze het plan om hen te bestelen. Met soms dodelijke gevolgen voor de andere vrouwen.

The Honeymoon Killers is door op 11 januari 2022 beoordeeld met een 5,5 / 10.

De nadruk ligt op de zwaarlijvige Martha. Het komt steeds terug, zoals op de poster, in de synopsis en de promotietekst: "She was a fat chick... but fat." Behalve in de marketing komt het echter nergens terug in de film; niet fysiek of mentaal. Martha Beck is niet onzeker, verre van zelfs. Ze is wel op zichzelf en verbitterd naar de mensen om zich heen.

The Honeymoon Killers is gebaseerd op een bestaand serie-moordend liefdeskoppel. Hoewel de film je anders moet doen geloven is de liefde tussen Martha en Ray zelden sprankelend.
Het vinden van een huwelijkspartner via een krantenadvertentie geeft een bijzondere kijk op het verleden. Vroeger was alles anders. Zonder elkaar te hebben gezien al trouwplannen hebben en daarvoor grof willen betalen. Deze basis is de introductie van een aantal excentrieke vrouwen die nog niet weten van hun aanstaande einde. Het is ook hoe Martha Beck (Shirley Stoler) en Ray Fernandez (Tony Lo Bianco) elkaar ontmoeten en hun moordende oplichtingspraktijken verder voortzetten.

‘Gewoon een oude film die ruim een halve eeuw later nauwelijks nog kijkwaarde heeft.’

De film is niet slecht, de bijna twee uur kijken verrassend makkelijk weg, maar je hebt niet naar iets bijzonders gekeken. The Honeymoon Killers was tijdens de release wellicht een controversiële film, heden ten dage blijft een zwart-wit drama over met een vleugje geweld. Dit is geen cultfilm (meer). Ben je op zoek naar films die grenzen opzoeken van wat geaccepteerd wordt, dan heeft deze film je niets te bieden. De film is niet grafisch of choquerend. Wat overblijft is een romantisch waargebeurd drama met sporadisch wat actie.

Is dit los van een cultstatus dan een klassieker met filmhistorische waarde? Wellicht een sterke vertelling, wonderschone dialogen, feilloos acteerwerk of prachtig camerawerk? Of een tijdloze film die je aandacht grijpt en je meesleurt naar een andere wereld? Nee, niets van dit alles. The Honeymoon Killers is gewoon een oude film die ruim een halve eeuw later nauwelijks nog kijkwaarde heeft.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Honeymoon Killers:

Pluspunten The Honeymoon Killers

Waargebeurd, Huwelijkspartner vinden via krantenadvertentie, Handvol excentrieke vrouwen, Niet slecht, Kijkt verrassend makkelijk weg

Minpunten The Honeymoon Killers

Marketing rondom de zwaarlijvige, Liefde tussen Martha en Ray, Niet bijzonder, Geen cultfilm (meer), Geen filmhistorische waarde, Gewoon een oude film

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van The Honeymoon Killers nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series