The French Dispatch (2021)

Recensie The French Dispatch (2021)

The French Dispatch recensie

Door Rick Schuttinga op
The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd.

Wes Anderson, de briljante, eigenzinnige en unieke filmregisseur. Maker van Fantastic Mr. Fox (2009), Moonrise Kingdom (2012), The Grand Budapest Hotel (2014) en Isle of Dogs (2018). Stuk voor stuk kunstwerken met mooie verhalen. Ook The French Dispatch is een visueel kunstwerk, maar het belangrijkste van film - het vertellen van een verhaal - maakt onvoldoende indruk.

De film vertelt over drie verhalen uit de laatste uitgave van een uitgeverij in Frankrijk. Hiervan is het eerste verhaal veruit het beste, een verhaal met inhoud en hart. Verhaal twee en drie zijn zo volgepakt met een sterrencast dat niemand echt verdieping krijgt - los van de oninteressante verhalen.
Was bij de uitgeverij gebleven wat een artikel schrijft over een kunstenaar in gevangenschap. Daarbij komt allerlei problematiek kijken en daarom schakelen we heen en weer tussen kantoor en gevangenis. Een breder verhaal en meer uitgediepte personages. Dan was The French Dispatch ongetwijfeld een fantastische film geworden. Nu is het vooral pracht en praal tijdens een optocht, waarbij de mooiste wagen voorop rijdt en de rest opvulling is.

Anderson houdt van dialogen die niemand in het dagelijks leven uitspreekt, woorden die je zelden tot nooit gebruikt. Het is zijn handelsmerk, maar het succes zit in dosering - en The French Dispatch is niet gedoseerd. Luisterend en/of lezend het verhaal volgen is uitputtend. Ze ratelen razendsnel en oncontroleerbaar door. Intellectuele superioriteit, neerbuigend vanuit de man die de kunsten (wel) verstaat.

Kijkend naar de overweldigende sterrencast kom je tot de conclusie: het mag allemaal een tandje minder. Of je maakt je reputatie waar en creëert met het allerbeste materiaal een verbluffende film - wat met The French Dispatch helaas niet is gelukt.

Cast: Benicio Del Toro Frances McDormand Léa Seydoux Mathieu Amalric
Christoph Waltz Adrien Brody Timothée Chalamet Tilda Swinton
Anjelica Huston Lyna Khoudri
Regie: Wes Anderson
Genre: Komedie Drama
Speelduur: 1:48 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The French Dispatch:

Pluspunten

Wes Anderson, Eerste verhaal, Stijlvol, Visueel prachtig

Minpunten

3-luik, Verhaal twee en drie, Doorgeslagen woordgebruik, Razendsnelle dialogen

Beoordeling

Rick Schuttinga beoordeelt The French Dispatch met een 6,5 / 10.

6,5

The French Dispatch is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van The French Dispatch nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The French Dispatch
Relevante films binnen het genre Komedie
7,5
Recensie The Worst Person in the World (2022)
7
Recensie Ghostbusters: Afterlife (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
9
Recensie The Great Dictator (1940)
8
Recensie Druk (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)