The Exorcist (1973)

Recensie The Exorcist (1973)

The Exorcist recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer de twaalfjarige Regan MacNeil (Linda Blair) bizar gedrag begint te vertonen vraagt haar moeder (Ellen Burstyn) de medische gemeenschap om hulp. Nadat alle mogelijkheden zijn uitgeput blijft er één oplossing over: een exorcisme.

Er zijn weinig horrorfilms met zo'n grote reputatie als The Exorcist (1973). Deze verfilming van het boek van William Peter Blatty wordt door velen gezien als één van de engste films ooit gemaakt. Vijfenveertig jaar later heeft het werk van regisseur William Friedkin niets aan kracht ingeboet. 


Wat opvalt is de bedachtzame opbouw van de spanning. De onheilspellende proloog suggereert een uitgebreide mythologie die gedurende de film echter nooit verder wordt verkend. Toch voorziet het The Exorcist van authenticiteit, waardoor de kijker er alsnog bijna in gaat geloven. 

Vervolgens focust het verhaal zich op het verontrustende gedrag van Regan en haar moeders wanhopige pogingen om haar te genezen. Deze realistische aanpak van dit drama zorgt ervoor dat de onvermijdelijke botsing met het bovennatuurlijke veel harder binnenkomt.

De film blijft escaleren tot de climacterische duiveluitdrijving. Deze finale is niet alleen zo effectief vanwege de nachtmerrieachtige beelden, maar ook dankzij de strakke montage, het angstaanjagende sounddesign en het intense acteerwerk van Max von Sydow, Jason Miller en Linda Blair. The Exorcist kan dus nog wel een aantal jaartjes mee. 

Cast: Ellen Burstyn Max von Sydow Lee J. Cobb Kitty Winn
Jack MacGowran Jason Miller Linda Blair
Regie: William Friedkin
Genre: Horror
Speelduur: 2:02 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Exorcist:

Pluspunten

Sterk acteerwerk, Realistische en dramatische aanpak, Montage, Sfeer, Indrukwekkend en spaarzaam gebruik van effecten, Goede opbouw van de spanning, Sterke sounddesign en montage

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Exorcist met een 9 / 10.

9

The Exorcist is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

14 / 23 personen vinden deze recensie van The Exorcist nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Exorcist
Filmklassieker The Exorcist door Vince
Relevante films binnen het genre Horror
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
6
Recensie Inferno [1980] (1980)
7
Recensie Malignant (2021)
6,5
Recensie Candyman (2021)
6,3
Recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)