The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

The Conjuring: The Devil Made Me Do It recensie

Door Jordy Gomes op
Paranormaal onderzoekers Ed & Lorraine Warren (Patrick Wilson & Vera Farmiga) nemen de zaak van Arne op zich, een jongen die zijn huisbaas vermoorde en beweert dat hij bezeten was van de duivel. Het is aan de Warrens om met harde bewijzen op de proppen te komen en de oorspong van dit kwaad te achterhalen.

Een gezamenlijke rij aan horrorfilms die allemaal met elkaar in connectie staan. Dat heeft het zogenaamde 'Conjuring' universum voor elkaar gekregen. Zie de film waarmee het allemaal begon, The Conjuring (2013), en alle spin-offs die hierna verschenen; Annabelle (2014), The Nun (2018), The Curse of La Llorona (2019), etc. Ondanks dat er steeds meer geproduceerd wordt wisten beide Conjuring films (geregisseerd door James Wan) een stuk hoger te scoren als het aankomt op de kwaliteit. Daarom was ik terughoudend toen werd bekendgemaakt dat hij niet aan het roer stond voor dit derde deel, The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021).


James Wann's aanwezigheid wordt inderdaad gemist. Dit derde deel van de Conjuring mag zich meteen als de minste bestempelen, mede door de regie en het ondermaatste script. De film mist dezelfde zorgvuldig-opgebouwde spanning die zijn voorgangers zo puntje precies wisten vast te houden. De (soms valse) jumpscares zijn voorspelbaar uitgevoerd, de ongeloofwaardige momenten stapelen zich op én ook de chaotische climax laat je verder koud. Kortom, The Conjuring 3 is simpelweg niet eng genoeg en weet de naam van de reeks niet hoog te houden.

In de film beweert een jongen dat hij bezeten was door de duivel toen hij een moord had gepleegd, iets wat in de rechtszaal en voor de jury ook komt als een verrassing. Nog nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is het voorgekomen dat iemand zijn onschuld probeert te bewijzen door het te gooien op het 'bezeten zijn van de duivel'. Ik had gehoopt dat dit een gedeeltelijke 'courtroom-drama' zou worden met een vleugje horror, waarin de Warrens en de advocaten samen met harde bewijzen moeten komen om deze jongen uit de gevangenis te houden. Dit leek mij een interessante invalshoek, maar hier wordt helaas amper iets mee gedaan.

Daarvoor in de plaatst krijgen we hetzelfde verhaal voorgeschoteld: de Warrens die de oorsprong van een demon onderzoeken en een manier moeten vinden om hem terug te sturen naar de hel. Ditmaal is het 'vernieuwende' element dat het gaat over heksenrij en de leider van een satanistische cult, maar de motivatie voor de daden van deze leider blijven onbeantwoord vaag, evenals de omvang van haar speciale krachten. Al met al blijf je waarschijnlijk met meer vragen achter dan antwoorden.

Deze derde Conjuring blijft overeind staan vanwege de twee vertrouwde acteerprestaties van Patrick Wilson & Vera Farmiga als Ed & Lorraine Warren. Dit sympathieke koppel maakt deze franchise zo'n succes en ik wil ook zeker dat meer van hun paranormale zaken vertaald worden naar het scherm. Echter was The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021) niet hun meest aangrijpende uitje. Dit is er één die, vanwege zijn uitvoering, teveel aanvoelt als een doorsnee horrorfilm. Het kleine broertje van zijn twee superieure voorgangers.

Cast: Patrick Wilson Vera Farmiga Ruairi O'Connor Sarah Catherine Hook
Julian Hilliard John Noble Sterling Jerins
Regie: Michael Chaves
Genre: Horror
Speelduur: 1:52 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Conjuring: The Devil Made Me Do It:

Pluspunten

Patrick Wilson & Vera Farmiga zijn wederom sterk als Ed & Lorraine Warren, Aantal sfeervolle momenten, Aangrijpende openingsscène, Met vlagen spannend en interessant genoeg om je aandacht erbij te houden

Minpunten

Regie van James Wan wordt gemist, Haalt het niet bij de kwaliteit van zijn voorgangers, Stuk minder eng dan voorafgaande Conjuring films, Chaotische climax en vergezochte momenten, Gemiste potentie

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Conjuring: The Devil Made Me Do It met een 6 / 10.

6

The Conjuring: The Devil Made Me Do It is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,3 / 10.

Nuttige recensie

26 / 26 personen vinden deze recensie van The Conjuring: The Devil Made Me Do It nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Conjuring: The Devil Made Me Do It
Relevante films binnen het genre Horror
10
Recensie The Fly (1987)
8,5
Recensie The Curse of Frankenstein (1957)
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
0,5
Recensie Axe (1974)
6
Recensie Inferno [1980] (1980)