The Birth of a Nation

2017

6
Recensie The Birth of a Nation (2017)

In Amerika ten tijde van de slavernij ziet Nat Turner alle gruwelijkheden tegen zijn soort en besluit hij om de onderdrukkers eens en voor altijd de baas te zijn om zo zijn vrijheid te kunnen vinden.

The Birth of a Nation is door op 17 maart 2017 beoordeeld met een 6 / 10.

Er was veel te doen rondom The Birth of a Nation. Fox Searchlight Pictures kocht de film aan voor het recordbedrag van 17,5 miljoen dollar tijdens een eerder Sundance Film Festival. Toen het publiek de film vervolgens links liet liggen wegens een rel rondom regisseur Nate Parker stierf The Birth of a Nation een stille dood. Alle voorkennis daargelaten geef ik de film een objectieve kijk.

‘Het verschil in kwaliteit is in ieder geval duidelijk zichtbaar.’

Parker, regisseur én hoofdrolspeler, kiest zijn momenten zorgvuldig. Scènes die tot in de puntjes verzorgd zijn. Emotie, acteren, muziek en momentum; het komt dan allemaal samen. Maar daardoor verliest hij wel focus op de doorsnee gebeurtenissen - het verschil in kwaliteit is in ieder geval duidelijk zichtbaar. Zeer slordige montage, verwarrende tijdsprongen en nauwelijks verstaanbare dialogen.

The Birth of a Nation heeft zijn momenten, zoals wanneer Nat Turner overtuigend predikt. De snoeiharde scènes maken ook indruk, al zijn de wraakgevoelens teveel opgehangen aan deze scènes; subtiliteit mist.
Over het geheel is de film te onverzorgd om echt indruk te kunnen maken. De spectaculaire ontknoping blijft tam en mist de verwachtte kracht.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Birth of a Nation:

Pluspunten The Birth of a Nation

Indrukwekkende momenten, Predikende Nat Turner, Snoeiharde scènes, Posterontwerp, Titelvormgeving

Minpunten The Birth of a Nation

Geen focus op minder belangrijke scènes, Verschil in kwaliteit, Zeer slordige montage, Verwarrende tijdsprongen, Mist subtiliteit, Onverzorgd, Tamme ontknoping

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van The Birth of a Nation nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series