Tangled

2010

8
Recensie Tangled (2010)

Rapunzel zit al jaren opgesloten in een toren. Wanneer dief Flynn Rider op haar pad komt, besluiten ze samen om de wereld te ontdekken. Mother Gothel steekt hier echter een stokje voor.

Tangled is door op 21 juni 2022 beoordeeld met een 8 / 10.

Tangled is Walt Disney Animation Studios' vijftigste film. Deze mijlpaal wordt gevierd door terug te gaan naar het begin. Hier komen alle bekende aspecten voorbij uit de klassieke Disney-films van vroeger; sprookjes, koninkrijken, prinsessen én de wonderbaarlijke muziek. Tangled probeert deze aanpak te moderniseren en creëert zo een uitstekende balans tussen oud en nieuw.

Rapunzel zelf is de perfecte, hedendaagse interpretatie van een Disney prinses. Ondanks haar opsluiting in de befaamde toren zit ze evengoed vol levenslust, positiviteit en charme. Wanneer het avontuur begint is haar vrolijkheid aanstekelijk. Alles is nieuw, waardoor ze met elke ontdekking van vreugde uit elkaar spat. Het is ook verfrissend dat ze niet wordt neergezet als de standaard 'dame in nood'. Rapunzel is soms wat terughoudend en bang, maar als het erop aankomt laat ze niet met zich sollen, terug te zien in de doorlopende grap met de koekenpan. Het maakt haar één van de leukste Disney prinsessen om naar te kijken.

‘Tangled geeft het klassieke sprookje een opfrisbeurt - de uitstekende balans tussen oud en nieuw.’

De duivelse Mother Gothel werkt ideaal als tegenpool voor Rapunzel en is duidelijk geïnspireerd door de Evil Queen van Snow White and the Seven Dwarfs (1937). Een gluiperd die alleen aan haar eigen belang denkt. Het nummer dat ze zingt, Mother Knows Best, bevat ook een dubbele betekenis. De woorden komen misschien geruststellend over voor Rapunzel, maar Moeders laat subtiel bedreigingen achter. "Don't forget it, you'll regret it" is een goed voorbeeld hiervan. Wetende dat Gothel het Rapunzel inderdaad laat bezuren mocht ze niet luisteren. Ik hou ervan dat het ouderlijke Disney-slechterik gevoel weer komt opzetten met Mother Gothel. Meer van dit soort vijanden alsjeblieft.

Disney bevat regelmatig dierlijke sidekicks, maar hierin zitten twee van de leukste. Kameleon Pascal is de steun en toeverlaat van Rapunzel, terwijl paard Maximus kan rekenen op de meest lachwekkende momenten. Ze zijn beide energiek geanimeerd en stromen over met persoonlijkheid. Fantastisch ook de sarcastische gezichtsuitdrukkingen die ze door de film heen maken.

Het verhaal is simpel, maar juist hierdoor krijgen personages de kans om zich te ontwikkelen. Zo is de band die opbloeit tussen Rapunzel en Flynn geloofwaardig vanwege de speelse manier hoe ze met elkaar omgaan. Het komt een beetje over als plagende liefde, schattig en aandoenlijk om te zien. Met als romantisch hoogtepunt de scène waarin ze kijken naar de lampionnen, met dat prachtige nummer I See the Light op de achtergrond. Betoverend mooi.

Elke plek die we bezoeken kun je koppelen aan een gedenkwaardig moment. Neem de pub vol schurken, waar het komische nummer voorbijkomt over je dromen achternagaan, of het vrolijke gedans op het plein, waar Rapunzel en Flynn elkaar steeds nét mislopen. Een speciale vermelding gaat uit naar Rapunzel's echte ouders, de koning en koningin. Ze hebben geen gesproken dialoog in de film, maar tonen evengoed emotie dankzij de expressieve animatie.

Tangled pakt een herkenbaar verhaal en geeft hier zijn eigen draai aan. De personages zijn geweldig uitgewerkt en de soundtrack van componist Alan Menken zit wederom boordevol neuriënde deuntjes. Deze film is ongetwijfeld medeverantwoordelijk voor de hernieuwde belangstelling in klassieke sprookjes. Hierdoor behaalde Disney's volgende kaskraker, Frozen (2013), ongeëvenaarde financiële hoogtes.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tangled:

Pluspunten Tangled

Prachtige animatie, Moderne interpretatie van een klassiek sprookje, Positiviteit van Rapunzel, Flynn als charmante dief, Band die opbloeit tussen de twee, Mother Gothel als slechterik, Soundtrack van Alan Menken, Grappige Pascal en Maximus, Memorabele momenten

Minpunten Tangled

Paar toevalligheden om het plot vooruit te brengen

Nuttige recensie

25 / 25 personen vinden deze recensie van Tangled nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies