Surge

2021

7,5
Recensie Surge (2021)

Joseph zit vast in een leven van routine. Wanneer hij instort begint zijn roekeloze zwerftocht door Londen, chaos en verwarring achterlatend.

Surge is door op 30 augustus 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Er is iets met Joseph, maar je weet niet precies wat. Je ziet wat trekjes en het is duidelijk dat hij in een gestroomlijnd patroon leeft. Alles wat niet in zijn straatje past zorgt voor frictie. De eerste scheurtjes ontstaan. En dan gaat Joseph bij zijn bijna bejaarde ouders op visite waarna alles op zijn plek valt.
Nadat hij zijn ouderlijk huis uitvlucht begint de razernij door Londen. Zijn acties worden steeds heftiger. De opbouw voelt authentiek en de flow is goed.

‘Een verhaal over zelfbevrijding? Eerder bewuste zelfvernietiging.’

Je hebt er in het eerste half uur al kennis mee kunnen maken: het onrustige beeld. Shots die doorlopen met rommelige scènes en vollopend beeld tot gevolg. Wanneer Joseph echter aan zijn dwaaltocht begint beweegt de camera meer een meer met hem mee. Zeker, het zorgt voor visuele chaos en versterkt de gedachtes van Joseph, maar het is ook echt vervelend. Een minder fijne kijkervaring.
Toch is Surge een fraaie reis. Boeiend van begin tot eind. En als je er op let zijn de lange takes een traktatie voor de filmliefhebber.

Surge is een soloshow, een tour-de-force van Ben Whishaw. Hij verliest compleet de controle en weet deze tegelijkertijd toch nog verrassend lang te behouden. Een verhaal over zelfbevrijding? Eerder bewuste zelfvernietiging. Met maar één doel: doorgaan tot je gestopt wordt.

Te zien op Picl en Cineville

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Surge:

Pluspunten Surge

Het omslagpunt, Ben Whishaw, Ouders Joseph, Razernij, Lange takes

Minpunten Surge

Onrustige beeld is soms te heftig

Over Surge

Regie

Aneil Karia

Cast

Ben WhishawRita Kaljenais

Genre

Thriller

Thema

Stoornis

Taal

Engels

Duur

1:45 uur

Nuttige recensie

3 / 4 personen vinden deze recensie van Surge nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers