Spider-Man 2

2004

9
Recensie Spider-Man 2 (2004)

Peter Parker komt erachter dat het balanceren van zijn persoonlijke leven met de held uithangen als Spider-Man niet goed samengaan.

Spider-Man 2 is door op 4 mei 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

Het succes van Spider-Man (2002) bracht hoge verwachtingen met zich mee voor een potentieel vervolg. Kan het origineel overtroffen worden? Laat het volgende statement voor zich spreken: Spider-Man 2 is zowel de beste Spider-Man adaptatie als één van de beste superhelden films ooit gemaakt. Het laat perfect de (innerlijke) strijd zien tussen de dualiteit van Peter Parker en Spider-Man. Dit wordt gedaan door aan te tonen welke opofferingen er nodig zijn om de superheld uit te hangen.

Vanaf de opening-credits worden we verwend op mooie beelden. We zien een terugblik van de gebeurtenissen uit Spider-Man (2002) gemaakt door stripboek-tekenaar Alex Ross. Zijn tekeningen/schilderijen zijn levensecht en prachtig vormgegeven. De muziek van Danny Elfman is tegelijk aan het opzwellen waardoor zelfs de introductie episch aanvoelt. En dan moet de film nog beginnen.

‘Spider-Man 2 is de perfecte weergaven van de dualiteit tussen Peter Parker & Spider-Man én toont alle opofferingen die nodig zijn om de held uit te hangen.’

Het belangrijkste wat Spider-Man 2 doet, en wat regisseur Sam Raimi zo goed begrijpt, is het verhaal van Peter Parker benaderen als een drama. Tuurlijk bevat de film luchtige elementen en komische situaties, maar het leven van Peter is vrijwel altijd ellendig. Dit wordt gedurende de gehele speelduur getoond door Peter naar beneden te halen - hij kan niks goed doen. Beginnende bij het bezorgen van pizza's. Dit doet hij niet op tijd en hierdoor verliest hij zijn baan.

Peter kan zoveel niet nakomen; langskomen bij het toneelstuk van Mary Jane lukt niet, zijn schoolcijfers dalen omdat hij de lessen niet kan bijwonen en zijn vriendschap met Harry is wankelend. Hiernaast heeft Peter nog meer zorgen aan zijn hoofd, zoals het betalen van de huur of het behouden van zijn baan als fotograaf bij de Daily Bugle. Spider-Man 2 toont hiermee de harde realiteit: als superheld gaat je persoonlijke leven eronder lijden. Peter zet zijn eigen geluk en de relaties met de mensen die hij liefheeft op het spel om iets goeds te doen. Mensen redden en tegelijk een sprankje hoop aan ze geven, om zo de stad te inspireren. Dit is waar het personage van Spider-Man om draait en Spider-Man 2 is de eerste filmadaptatie die dit vlekkeloos weergeeft.

De invloed die Sam Raimi heeft als regisseur komt met dit vervolg nog meer naar voren. Zo is Doctor Octopus een sympathieke vijand die wordt neergezet als een soort tragisch monsterfiguur. Raimi's achtergrond in horror is zelfs even terug te zien tijdens de scène in het ziekenhuis, waarin de tentakels van Doc Ock tot leven komen om de artsen te vermoorden. Dit soort creatieve uitbarstingen zijn nog maar zelden te zien in moderne superhelden films en ontzettend gewaagd. Het is puur Raimi en toont aan dat een goede regisseur noodzakelijk is om je film eigen en uniek te maken. Hierdoor blijft zijn Spider-Man trilogie zich altijd onderscheiden met het gros wat vandaag de dag geproduceerd wordt, aangezien niemand dezelfde stijl hanteert als Sam Raimi.

Voornamelijk in het midden is Spider-Man 2 een karakterstuk dat zich afvraagt wie Peter Parker nou precies is. Wat wilt hij in het leven bereiken en hoe kan hij dit waarmaken? Voor zijn tijd was het gedurfd om meer in te gaan op de man achter het masker. Spider-Man wordt achterwegen gelaten, aangezien Peter ervoor kiest om zijn leven als superheld op te geven. Dit brengt dat iconische shot met zich mee van zijn pak in de prullenbak, regelrecht overgenomen uit Spider-Man: No More.

Het leven van Peter gaat beter zonder de verplichtingen van Spider-Man, maar nog steeds voelt hij zich niet vervult. Zijn karakterontwikkeling in deze film is dan ook om te accepteren dat hij altijd Spider-Man moet blijven, ongeacht de opofferingen die hierbij komen kijken. Dit is zijn lotsbestemming, want zoals elke Spider-Man fan weet: "With Great Power, Comes Great Responsibility."

Dit is een film die boordevol memorabele momenten zit. Neem het treingevecht tussen Spidey en Doctor Octopus, waarin constant nieuwe obstakels worden gecreëerd zodat de spanning blijft stijgen. Het eind van deze scène is ook hartverwarmend. De mensen van New York geven het masker terug aan Peter en beloven om zijn identiteit geheim te houden. Dit benadrukt nog eens extra dat Spider-Man een held is voor het volk. Ook de speech die Tante May geeft, over dat in iedereen een mogelijke held schuilt, is een vermelding waard. Het komt allemaal zo oprecht over, volledig uit het hart. Waarschijnlijk weet het me daarom ook te raken.

Met elke nieuwe kijkervaring wordt Spider-Man 2 een stukje beter. Het blijft één van mijn favoriete films en hij behoudt zijn plaats tussen de top van wat het superhelden genre te bieden heeft. Dit is nog steeds de gouden standaard wat betreft Spider-Man verfilmingen.

Te zien op Netflix, Pathé Thuis en Videoland

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Spider-Man 2:

Pluspunten Spider-Man 2

Regie van Sam Raimi, Opening-credits met artwork van Alex Ross, Dualiteit belichten van Peter Parker en Spider-Man, Soundtrack van Danny Elfman, Sympathieke slechterik Doctor Octopus, Constant het ellendige leven van Peter laten zien, Bijrol van Harry Osborn en zijn langzame spiraal naar beneden, Horror scène in het ziekenhuis, Creatieve actiescènes en goede effecten voor die tijd

Minpunten Spider-Man 2

-

Nuttige recensie

20 / 20 personen vinden deze recensie van Spider-Man 2 nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series