Son of Saul

2015

10
Recensie Son of Saul (2015)

Saul werkt in het crematorium van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, waar hij in het lijk van een jongetje zijn zoon denkt te herkennen. Hij wil het lichaam een Joodse begrafenis geven. Een bijna onmogelijke missie.

Son of Saul is door op 18 oktober 2015 beoordeeld met een 10 / 10.

Son of Saul gaat over een laatste minuscuul sprankje hoop. Op een plek waar alle hoop is verdwenen, waar geen enkele kans op overleven is. Maar waar je nog houvast zoekt met de top van je pink. Enigszins waarde en respect vinden op een plaatst waar de mensheid allang vertrokken is.

‘Gekrijs, lijken, vuur, executies; het niet scherp in beeld brengen maakt het allemaal nóg indringender.’

De manier van filmen laat je de gruwelijkheden meebeleven. Alsof je achter Saul loopt, alsof je er zelf bij bent. Lichamelijk aanwezig, mentaal kijkend naar jezelf die geleefd wordt. Net zoals Saul, net zoals iedere Jood die in de concentratiekampen naar hun einde geloodst worden. Maar vooral zoals de Sonderkommando, die de machinale uitroeiing moet uitvoeren. Dwangarbeid zonder zelf nog iets te voelen - emotie is permanent uitgeschakeld.
Juist de focus op Saul, en niet op de gruwelijkheden rondom hem laten je zijn verhaal ervaren. Al kun je onmogelijk de horrors ontkennen. Gekrijs, lijken, vuur, executies; het niet scherp in beeld brengen maakt het allemaal nóg indringender.

Nooit eerder is er zo'n intieme weergave geweest van de meest onmenselijke plek op aarde, tijdens de meest onmenselijke gebeurtenis in de humane geschiedenis. Son of Saul maakt dan ook diepe, diepe indruk.

Te zien op CineMember

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Son of Saul:

Pluspunten Son of Saul

Manier van filmen, (On)scherpte werking, Een verhaal over hoop, Indringend, Choquerend, Indrukwekkend, Blijft je achtervolgen

Minpunten Son of Saul

-

Over Son of Saul

Regie

László Nemes

Cast

Géza RöhrigLevente MolnárUrs RechnTodd Charmont

Genre

Drama

Thema

OorlogFamilie

Taal

Buitenlands

Duur

1:47 uur

Nuttige recensie

16 / 17 personen vinden deze recensie van Son of Saul nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series