Jasper Kruithof

Jasper Kruithof Voormalig filmrecensent

Shoplifters (2018)

Recensie Shoplifters (2018)

Shoplifters recensie

Door Jasper Kruithof op
Wanneer het jonge meisje Yuri zich aandient bij een gezin dat leeft op kruimel criminaliteit is de impact niet te overzien. Drie generaties leven onder één dak overleven en weet zich te onderhouden op basis van winkeldiefstal. Yuri wordt gretig ingezet bij het winkeldiefstal ritueel van het gezin, waarbij haar onschuld het gezin in haar dna raakt en hen langzaam doet veranderen.

Shoplifters is een film over cultuur, familie en criminaliteit. Hoewel het verhaal op punten onwerkelijk doet overkomen, raakt het wel degelijk onderwerpen die relevantie hebben. Ondanks dat het centrale thema van winkeldiefstal onderlaags aanwezig is focust de filmmaker op de onderlinge relaties van het gezin. Wanneer het jonge meisje Yuri (Miyu Sasaki) haar intreden doet, raakt het 'criminele' gezin voorzichtig in onbalans. 

De film onderscheidt zich in de schoonheid van de dialogen en de subtiele wijze waarop er een inkijk wordt gegeven in een onderdeel van de Japanse straatcultuur. Doordat het merendeel van de film zich concentreert op jeugdige leden van het gezin blijft de zware thematiek luchtig en goed verteerbaar. 

Op het oog lijkt Shoplifters niet een boodschap te willen overbrengen, al weet de filmmaker met zijn slotscenes de kijker treffend te betrekken in zijn betoog. Shoplifters gaat onder meer over familie, eenzaamheid, diefstal en (huiselijk) geweld. En slaagt er met name in hoe een ieder tot deze keuze is gekomen, waarbij het een verantwoording lijkt op een ontstane cultuur en leefwijze. De film blinkt uit in de geloofwaardigheid van het persoonlijke drama.

Cast: Lily Franky Jyo Kairi Ando Sakura Matsuoka Mayu
Kiki Kilin Sasaki Miyu
Regie: Hirokazu Koreeda
Genre: Drama Filmhuis Buitenlands
Speelduur: 2:00 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Shoplifters:

Pluspunten

Puur en schoonheid.

Minpunten

Soms warrig en onsamenhangend.

Beoordeling

Jasper Kruithof beoordeelt Shoplifters met een 8 / 10.

8

Shoplifters is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 8 / 10.

Nuttige recensie

6 / 6 personen vinden deze recensie van Shoplifters nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Shoplifters
Relevante films binnen het genre Drama
7,2
Recensie In the Heights (2021)
8
Recensie Words on Bathroom Walls (2021)
7,5
Recensie Quo Vadis, Aida? (2021)
7,5
Recensie The Mauritanian (2021)
10
Recensie The Father (2021)
6
Recensie Land (2021)