Shadow in the Cloud

2021

7
Recensie Shadow in the Cloud (2021)

De vrouwelijke piloot Maude Garret (Chloë Grace Moretz) stapt aan boord van een B-17 bommenwerper. Naast chauvinistische crewleden krijgt Maude ook te maken met vijandige vliegtuigen en een vreemd wezen dat probeert de vlucht te saboteren.

Shadow in the Cloud is door op 10 januari 2022 beoordeeld met een 7 / 10.

Voor liefhebbers van kleine genrefilms blijken streamingdiensten een zegen. Hoewel lowbudget vertier even leek te zijn verbannen tot de Sneak Previews in de bioscoop, kunnen we nu thuis genieten van dit soort bescheiden titels. Neem bijvoorbeeld Shadow In The Cloud, deze film van regisseur Roseanne Liang is geen hoogvlieger, maar toch is deze titel een alleraardigste afleiding met een cool concept, een sterke hoofdrol voor Chloë Grace Moretz, gave monsters, uitbundige actie en een synthsoundtrack voor die echte retrovibe.

Shadow In The Cloud start sterk wanneer onze heldin Maud wordt opgehokt in het schuttersnest aan de onderkant van een bommenwerper. Via de boordradio moet ze lijdzaam het seksistische gereutel van de bemanningsleden aanhoren, totdat ze in het maanlicht de staart van een Japans toestel als een haaienvin door de wolken ziet snijden. Spanning genoeg zou je denken, maar Roseanne Liang gooit ook nog een gemene gremlin in de mix om de boel op te naaien.

‘Ondanks de overambitieuze actiescènes beschikt de film over genoeg charme om deze recensent voor zich te winnen.’

Voor de oningewijden: een gremlin is een denkbeeldige zondebok die vliegeniers tijdens de Tweede Wereldoorlog de schuld gaven van alles dat fout kon gaan met een vliegmachine. Een beetje zoals je moeder vroeger de kabouters de schuld gaf wanneer je ontkende dat je één van haar oerlelijke Dümler & Breiden vazen had omgestoten. Deze gremlin is geen groen monstertje met een zonneallergie zoals we ze kennen uit de gelijknamige Joe Dante-films, maar een enorme vleermuis die zo had kunnen opduiken in een wildlifedocumentaires over Australië.

Na deze setup zet de film het op een rennen. Door toedoen van de vijandige toestellen, de ongelovige crew én de gremlin gaat Maudes situatie van kwaad naar erger en moet ze creatieve manieren bedenken om zichzelf in veiligheid te brengen. Liang ziet erop toe dat Moretz een aantal stoere stunts kan uithalen, maar helaas gaat de film hierbij iets te vaak over de schreef. Geloofwaardigheid is soms ver te zoeken, vooral wanneer Maude aan de onderkant van een snellende bommenwerper hangt zonder door de wind te worden meegesleurd.

Het mag de pret niet drukken, want Shadow In The Cloud beschikt ondanks de overambitieuze actiescènes over genoeg charme om deze recensent voor zich te winnen. Het is duidelijk dat Liang hoopt dat Chloë Grace Moretz zich naast Sigourney Weaver, Jennifer Lawrence, Linda Hamilton mag scharen in het rijtje van badass dames, maar helaas is de feministische invalshoek net iets te klungelig in het plot verwerkt met als gevolg dat de film op sommige momenten wel heel belerend overkomt.

Te zien op Apple TV+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Shadow in the Cloud:

Pluspunten Shadow in the Cloud

Cool concept, Actie, Design van de gremlin, Stoere rol voor Chloë Grace Moretz, Sfeervolle scènes, Spanning, Muziek van Mahuia Bridgman-Cooper

Minpunten Shadow in the Cloud

De actie is soms iets te over the top, Sommige verhaalelementen hadden beter in het plot verwerkt kunnen worden

Nuttige recensie

8 / 9 personen vinden deze recensie van Shadow in the Cloud nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere horrorfilms en -series