Ruben Brandt, Collector

2019

9
Recensie Ruben Brandt, Collector (2019)

Ruben Brandt is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Zelf wordt hij geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing.

Ruben Brandt, Collector is door op 9 juli 2019 beoordeeld met een 9 / 10.

Ruben Brandt, Collector lijkt op een geanimeerde graphic novel. Prachtig mooi gemaakt met veel oog voor detail. Op de achtergrond is continu allerlei moois te vinden. Los van de unieke stijl van de personages, auto's en gebouwen zit de film boordevol verwijzingen, easter eggs en symboliek.
Online is een verhelderende video te vinden die een hoop van deze mini-kunstwerkjes uiteenzet. Ruben Brandt, Collector wordt nóg beter als je verder onderzoek doet. Dit is een film die je makkelijk meerdere keren kunt kijken, het is namelijk onmogelijk alle details de eerste keer te ontdekken.

‘Een geanimeerde graphic novel, prachtig mooi gemaakt met veel oog voor detail.’

De animatie is bijna collega-achtig gelaagd. Daarbij bewegen de verschillende lagen afzonderlijk van elkaar om zo een 3D-effect te creëren.
De uitstekend beluisterbare soundtrack wisselt klassieke muziek af met jazzy popsongs. De relaxte muziek wordt, waar nodig, flink opgeschroefd om de spectaculaire achtervolgingen in de stad te ondersteunen.

Je hoeft geen kunstkenner te zijn om werken en stijlen te herkennen. De schilderijen die voorbijkomen zijn uit alle stromingen en van alle tijden, dus voor ieder wat wils. Los daarvan is de stijl van de film zelf een lust voor het oog. Een verhaal over kunst wat zelf een kunstwerk is geworden.

Te zien op Prime Video en Cineville

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Ruben Brandt, Collector:

Pluspunten Ruben Brandt, Collector

Animatie, Collage, Stijl, Detail, Verwijzingen, Easter eggs, Symboliek, Soundtrack, Lust voor het oog

Minpunten Ruben Brandt, Collector

-

Over Ruben Brandt, Collector

Regie

Milorad Krstic

Cast

Iván KamarásGabriella HámoriZalán Makranczi

Genre

Thriller

Thema

MisdaadAnimatieDiefstalKunstDieven

Taal

Engels

Duur

1:36 uur

Nuttige recensie

4 / 4 personen vinden deze recensie van Ruben Brandt, Collector nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers