Prooi (2016)

Recensie Prooi (2016)

Prooi recensie

Door Vince Christiaans op
Een bloeddorstige leeuw loopt los in Amsterdam. De autoriteiten weten zich geen raad en roepen de hulp in van de dierenarts Lizzy (Sophie van Winden) en de excentrieke Engelse leeuwenjager Jack (Mark Frost).

Prooi is een film die precies weet wat het wil zijn: een retro-horrorfilm met een vette dosis zwarte humor. Liefhebbers van eerdere horrorprojecten van Dick Maas, zoals De Lift (1983), Amsterdamned (1988) en Sint (2010), zullen met een brede grijns de bioscoopzaal verlaten.


Ik zeg liefhebbers, want niet iedereen zal Prooi kunnen waarderen. In de Verenigde Staten refereert men naar dit soort films als schlock. Een term die oorspronkelijk werd gebruikt om goedkope films van lage kwaliteit aan te duiden, maar die tegenwoordig dient als een predicaat voor schaamteloos genrevermaak.

Dick Maas laat ons met Prooi vaak genoeg schrikken. De mechanische en de computer gegenereerde leeuw worden zorgvuldig ingezet en zien er tevens verbazend goed uit voor een binnenlandse productie. De chaos die de leeuw vervolgens aanricht doet denken aan de climax van An American Werewolf In London (1981).

Uiteindelijk is Prooi een simpele en redelijk tamme horrorfilm. De zwartgallige humor blijkt echter het element waar Dick Maas in uitblinkt, want Prooi zit vol met bizarre en bloederige komedie. Nogmaals, deze film is niet voor iedereen bedoeld, maar fans van schlock zullen Prooi vast en zeker waarderen.

Cast: Sophie van Winden Julian Looman Mark Frost Rienus Krul
Victor Löw Pieter Derks Theo Pont
Regie: Dick Maas
Genre: Thriller Nederlands Komedie Horror
Speelduur: 1:48 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Prooi:

Pluspunten

Zwartgallige humor, Simpel verhaal, Leuke schrikeffecten, Mark Frost als de Engelse leeuwenjager, Pure schlock, De effecten voor de leeuw zien er goed uit

Minpunten

Stijf acteerwerk van de Nederlandse cast, Houterige dialogen

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Prooi met een 7 / 10.

7

Prooi is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 7 / 10.

Nuttige recensie

23 / 25 personen vinden deze recensie van Prooi nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Prooi
Relevante films binnen het genre Thriller
9,5
Recensie Jaws (1975)
8,5
Recensie Inception (2010)
6,5
Recensie I See You (2020)
8,5
Recensie The  Sixth Sense (1999)
8
Recensie The Invisible Man (2020)
1
Recensie The Boy: Brahms’ Curse (2020)